Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Επιμένουν στο θέμα του αφορολόγητου, οι δανειστές


Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, ωστόσο, η γνωστή...


 επιμονή του ΔΝΤ με τους αριθμούς, φαίνεται να επαναφέρει το ζήτημα.
Όπως υπενθυμίζουν Τα Νέα, σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισόδημα από μισθό ή σύνταξη, 3.020.000 δήλωσαν λιγότερα από 9.500 ευρώ και συνολικά 16,750 δισ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 5.546 ευρώ ο καθένας.
Αυτό το σύνολο των 3.020.000 φορολογουμένων είναι που έχει μπει στο μάτι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αργά ή γρήγορα, δεν θα προκαλούσε την παραμικρή έκπληξη σε κανέναν το ενδεχόμενο να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - ιδίως αν το ΔΝΤ έχει μπει και ουσιαστικά στο Μνημόνιο με χρηματοδότηση - η απαίτηση νέας δραστικής συρρίκνωσης του αφορολογήτου.
Πάντως, τα στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αναδεικνύουν ένα ακόμα δεδομένο.
Μέσα στην πρώτη πενταετία του Μνημονίου, τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν στην Εφορία περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έκαναν ελεύθερη πτώση.
Το 2011, τα φυσικά πρόσωπα αποτύπωσαν στις δηλώσεις τους εισοδήματα συνολικού ύψους 104 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος.
Πέντε χρόνια αργότερα, φέτος, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φυσικών προσώπων μετά βίας έφτασαν τα 74,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης των αποδοχών σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά και της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.