Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Προτροπή Bloomberg μετά την εκλογή Τραμπ: Αγοράστε Ελλάδα!


«Οι τιμές των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή την εβδομάδα, λόγω προσδοκιών ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αυξήσει τον πληθωρισμό, αλλά μία χώρα έμεινε έως τώρα έξω από αυτή την υποχώρηση: Η Ελλάδα»...




Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις τους.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Γιατί το ελληνικό χρέος θα ήταν καλή αγορά, καθώς ο Τραμπ κλονίζει την αγορά ομολόγων», σημειώνει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλό πενταμήνου σήμερα και υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα κατά 60 μονάδες βάσης (0,6 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,16% το απόγευμα, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μειώνεται ο κίνδυνος των τίτλων αυτών. Αυτό μπορεί να συνεχισθεί, καθώς η αναταραχή στην αγορά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ βελτιώνει τις πιθανότητες για μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους της χώρας, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σνάουτς, αναλυτή ομολόγων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

Συγκριτικά, οι αποδόσεις των αμερικανικών και των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 37 μονάδες βάσης στο 2,15% και κατά 24 μονάδες βάσης στο 1,37%, αντίστοιχα. Η απόκλιση είναι ιδιαίτερα έντονη έναντι των ομολόγων της Ιταλίας, όπου οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και έφθασε σήμερα το 2,06%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, εν μέσω αισιοδοξίας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί μία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, η καλύτερη επίδοση του ελληνικού χρέους αυτή την εβδομάδα σημειώνεται, ενώ αυτό έχασε το ράλι μετά την απόφαση της Βρετανίας υπέρ του Brexit, προσθέτει.

«Αγοράστε Ελλάδα», δήλωσε ο Σνάουτς, προσθέτοντας: «Οι συμμετέχοντες στη διάσωση πιθανόν έχουν πολύ μικρή όρεξη να διακινδυνεύσουν το φούντωμα εκ νέου τους επόμενους μήνες των κινδύνων ενός Grexit». Ωστόσο, αρκετοί άλλοι εφιστούν προσοχή αναφορικά με τις προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, η αγορά των οποίων δεν έχει ρευστότητα και τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα σε πολιτικές ειδήσεις.

«Είναι απίθανο να υπάρξει σύντομα η κατάλληλα αναδιάρθρωση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Φρέντερικ Ντάκροζετ, οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην εταιρεία Pictet Wealth Management στη Γενεύη, ο οποίος είναι αρνητικός για τα ομόλογα. Ο αναλυτής της ιταλικής τράπεζας UniCredit, Λούκα Κατσουλάνι, σημειώνει επίσης ότι οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αλλαγές των κινδύνων και ότι η Γερμανία είναι απίθανο να προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους. Παρά την αισιοδοξία του, ο Σνάουτς σημειώνει ότι η ρευστότητα αποτελεί έναν περιορισμό για την άποψή του. «Είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς μία ιδέα για το πόσο «σταθερές» είναι οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεδομένου ότι η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά είναι πολύ χαμηλή μετά την έλλειψη προσφοράς από τον Σεπτέμβριο του 2014», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.