Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Capital control! Έρχεται νέα αύξηση του ορίου αναλήψεων


Την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ φέρνει η νέα χαλάρωση των capital controls, την οποία σχεδιάζει...


 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από σχετική εισήγηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Αναλυτικά η εισήγηση της Ένωσης Τραπεζών που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή προβλέπει:

1. Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες. Μέχρι τώρα το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού επιτρέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ για σπουδαστές στο εξωτερικό.

2. Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.

3. Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μια φορά το μήνα.

4. Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψη για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν. Δηλαδή όσοι φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσουν σε λογαριασμό που θα ανοίξουν σε τράπεζα στην Ελλάδα, να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη για το 50% του ποσού κατάθεσης οποτεδήποτε θελήσουν.

5. Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Η εισήγηση της ΕΕΤ προβλέπει και διπλασιασμό του αντίστοιχου ορίου για τις τράπεζες.

6. Να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα, το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων ανά τραπεζικό κατάστημα.

Η νέα χαλάρωση θεωρείται ότι θα πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο τραπεζικά στελέχη διατηρούν μια επιφύλαξη αν θα δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα νέων λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις.

Πάντως τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η νέα χαλάρωση των capital controls θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, καθώς στόχος είναι και η επιστροφή καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.