Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Citi: Αυτοί είναι οι άξονες της πολιτικής Τραμπ


Τις πολιτικές που αναμένεται να προωθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επιχειρεί να παρουσιάσει σε έκθεσή της η Citi...




Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις προεκλογικές διακηρύξεις του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθούν, όπως η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

«Οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική και στο εμπόριο. Σε αυτούς τους τομείς προβλέπεται να
διαφοροποιηθεί περισσότερο ο Τραμπ σε σχέση με το status quo», σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

Στην εξωτερική πολιτική, η Citi αναμένει ότι ο κ. Τραμπ θα ακολουθήσει μια πολιτική απομονωτισμού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους, ειδικά αν ο νέος πρόεδρος αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Πιθανή θεωρεί η Citi και μια αντιπαράθεση με την Κίνα για το εμπόριο, αλλά οι εντάσεις με τη Ρωσία μπορεί να υποχωρήσουν, ειδικά αν ο κ. Τραμπ περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στο ρίσκο Τραμπ, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, δεδομένης της μακράς στρατιωτικής σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί να αναστρέψει τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, επιφέροντας ένα τεράστιο χτύπημα στη διπλωματία.
Στο μέτωπο της οικονομίας, οι πολιτικές που έχει υπερασπιστεί ο κ. Τραμπ επικεντρώνονται στις περικοπές φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην αύξηση των δαπανών για υποδομές. Είναι υπέρμαχος περιορισμένων ρυθμίσεων στον χρηματοοικονομικό και ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με τη Citi, ο νέος πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμούς στη μετανάστευση και σε απελάσεις μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, η ρητορική του δείχνει πως θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες και να προκαλέσει την Κίνα για τις εμπορικές και νομισματικές πολιτικές που ακολουθεί, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει εμπορικούς πολέμους.

Όσον αφορά στη Fed, η Citi προβλέπει πως θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Ωστόσο η νίκη του κ. Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αυξάνει το ρίσκο για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μειώσει τις καθαρές εξαγωγές των ΗΠΑ και τις επενδύσεις. Στο σενάριο αυτό, η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση της Citi σημειώνει πως αν και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει πολλά θεσμικά αντίβαρα (checks and balances), υπάρχουν πολλά ρίσκα που απορρέουν από μια προεδρία Τραμπ. Στα ρίσκα αυτά περιλαμβάνονται διεθνείς εμπορικοί πόλεμοι που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό, μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μείωση των καταναλωτικών δαπανών και διάβρωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.