Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ένα βήμα πριν το ΚΡΑΧ η Τουρκία


Σχεδόν πέντε μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η τουρκική οικονομία βυθίζεται στη δίνη μίας βαθιάς κρίσης, με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να καταρρέει και το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013!...



Η οικονομία της Τουρκίας όχι μόνο δεν παρουσιάζει σημάδια σταθερότητας, αλλά η τουρκική λίρα καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά, έπειτα και από τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για χαμηλότερα επιτόκια.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα σε χρυσό ή τουρκικές λίρες, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από να μειωθούν τα επιτόκια ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια», είπε ο Ερντογάν, ζητώντας από όσους «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους» να το μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες ή σε χρυσό.

Μπορεί ο στόχος του «σουλτάνου» της Τουρκίας να ήταν η προσέλκυση νέων επενδυτών, όμως, η κίνησή του ερμηνεύτηκε σαν εντολή «πουλήστε», η αγορά αντέδρασε με βίαιο τρόπο και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 3,1764 λίρες ανά δολάριο.

Η νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας ενισχύει την ασφυξία στην οικονομία της χώρας, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την κατά μέτωπο επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Τούρκο πρόεδρο να επισημαίνει πως δεν έχει κλείσει ακόμα το κεφάλαιο της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί πως θα… ανοίξει την κάνουλα και θα «πνίξει» την Ευρώπη με μετανάστες.

Όλα αυτά, ενώ ο περασμένος Νοέμβριος εκτιμάται πως ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με το τουρκικό νόμισμα να έχει επηρεαστεί δραματικά από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές και διεθνείς εντάσεις, με το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον Τούρκο ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη, Ερμέ Πεκέρ.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, είναι πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως πρόκειται να παρουσιαστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση η πρόταση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα που επιδιώκει ο Ερντογάν προκειμένου να ενισχυθεί επιπλέον ο ρόλος του.

1 σχόλιο:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.