Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μπύρα για να αποφύγετε το… στρες


Μπύρα για να αποφύγετε το… στρες

Η μπυρα, και ιδιαίτερα η μπύρα χωρίς αλκοόλ, βρέθηκε πρόσφατα ότι βοηθά στη μείωση του στρες. Αυτό οφείλεται σε …
 ένα συστατικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, τον λυκίσκο. Ο λυκίσκος ή αλλιώς ζυθοβότανο (humulus lupulus ή hop) χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία -είναι το συστατικό που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και πικράδα στην μπίρα.
Ο λυκίσκος, εκτός από τη βιομηχανία της μπύρας, είναι γνωστός και στη βιομηχανία των φαρμάκων, αφού χρησιμοποιείται το θηλυκό λουλούδι που παράγει αυτό το φυτό για την παραγωγή φαρμάκων, και ιδιαίτερα ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
Η ιστορία του λυκίσκου δεν είναι πολύ παλιά, όπως άλλα βότανα. Αν και η χρήση του στη ζυθοποιΐα ήταν γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια, η εξάπλωσή του παρεμποδίστηκε μέχρι τον 17ο αιώνα, γιατί θεωρείτο ως «άγριο ζιζάνιο που θα κατέστρεφε τη γεύση του ποτού και θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων».
Μετά την εισαγωγή του λυκίσκου στη ζυθοποιία, το ποτό που παρασκευαζόταν με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τη χρησιμοποίηση φυτών όπως το χρυσάνθεμο ή ο κισσός ήταν γνωστό ως ale, ενώ σ’ αυτό που παραγόταν από λυκίσκο δόθηκε το γερμανικό όνομα bier (μπίρα).
Τα άνθη του λυκίσκου είναι φημισμένα για τις υπνωτικές και ηρεμιστικές τους ιδιότητες. Εκτός, από την κατανάλωση της μπίρας (κατά προτίμηση χωρίς αλκοόλ), μπορεί κάποιος να πάρει τις ευεργετικές ιδιότητες του λυκίσκου είτε λαμβάνοντας τα άνθη του ως τσάι είτε πάνω σε μαξιλάρι εμποτισμένο με λυκίσκο. Τα πτητικά έλαια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου από ένα μαξιλάρι εμποτισμένο με λυκίσκο επιδρούν κατευθείαν στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού κέντρου. Έρευνες έδειξαν ότι αποστάγματα λυκίσκου χαλαρώνουν τους μαλακούς μύες, ιδίως αυτούς του πεπτικού σωλήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.