Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Κι αν σας πιάσει στα πράσα; Τι λένε οι γονείς στις άβολες στιγμές...


Ήρθατε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο φόβο των γονιών; Ψυχραιμία. Υπάρχει λύση. Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Οι ειδικοί αποφάνθηκαν...



Είναι ο τρόμος όλων των γονέων. Επιτέλους βρίσκουν λίγο χρόνο μόνοι τους, για πιο….προσωπικές στιγμές όταν, αιφνιδιαστικά, μπαίνει στο δωμάτιο το μικρό τους παιδί και βλέπει τα πάντα! Και τώρα τι; Προσποιείσαι ότι δεν τρέχει τίποτα; Ανασύρεις το λογίδριο για τις πεταλουδίτσες και τις μελισσούλες που είχες ακούσει εσύ στα νιάτα σου;

Το θέμα έθεσε προσφάτως το CNN, που κάλεσε ψυχολόγους και δασκάλους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να μοιραστούν τα φώτα τους με φοβισμένους γονείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν να γίνουν λίγο πιο εκδηλωτικοί εάν το παιδί είναι ακόμη μωρό, ακόμη κι αν κοιμάται δίπλα τους.

''Πολλές οικογένειες επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με το μωρό ή να το έχουν στο γονεϊκό υπνοδωμάτιο'', εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Naparstek Klein και συμπληρώνει: ''Δεν φαίνεται να είναι επιβλαβές για το μωρό, να υπάρχει γονεϊκή σεξουαλικότητα ενώ εκείνο κοιμάται. Τα μωρά δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό που κάνουν οι γονείς''.

Για τα μικρά παιδιά όμως, η κατάσταση διαφέρει. Τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι πιο ενήμερα, να έχουν ακούσει κάποια πράγματα και να θέλουν να μάθουν περισσότερα. Επίσης, έχουν φαντασία που οργιάζει. Η καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης Margie Nichols δηλώνει ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να νομίζουν πως συμβαίνει κάτι τρομακτικό ή βίαιο. Συμβουλεύει τους γονείς να εξηγήσουν στα μικρά παιδιά τους ότι δεν πληγώνει ο ένας τον άλλο, αλλά αντιθέτως απολαμβάνουν μια προσωπική στιγμή.

''Τα παιδιά μπορεί να νομίζουν ότι συμβαίνει κάτι τρομακτικό και βίαιο'', δηλώνει η Nichols και συμπληρώνει: ''Όταν ο γιος μου ήταν σε αυτή την ηλικία, νόμιζε ότι ο πατριός του με χτυπούσε, επειδή… εν πάση περιπτώσει κάναμε αρκετό θόρυβο κι εκείνος μας άκουγε αν και ήταν πολύ αργά τη νύχτα''.

Τα παιδιά που πηγαίνουν πλέον στο δημοτικό σχολείο, είναι σε γενικές γραμμές περίεργα, αλλά παράλληλα μπορεί να νιώθουν άβολα με το θέμα. Η Klein αναφέρει ότι οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για το σεξ μόνο εάν το παιδί τους δείχνει ότι ''αντέχει'' να το συζητήσει. Αν οι γονείς δουν ότι το παιδί νιώθει άβολα, τότε ίσως είναι καλύτερα να αναβάλλουν τη συζήτηση. ''Να πηγαίνετε πάντα με το ρυθμό που υπαγορεύει το ίδιο το παιδί και που το ίδιο αντέχει'', αναφέρει η Klein και συμπληρώνει: ''Εάν νιώσει άβολα με τη συζήτηση για το σεξ, τότε καλύτερα να την αφήσετε για αργότερα''.

Γύρω στα δέκα έτη, κατά τη Nichols, είναι η σωστή περίοδος για να εξηγήσει κανείς στο παιδί πως το σεξ είναι μία ευχάριστη δραστηριότητα για τους ενήλικες που προϋποθέτει αγάπη και σεβασμό. Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία ξέρουν ήδη τα πάντα. Αν σας πιάσουν στα πράσα, μπορεί να κάνουν ακόμη και γκριμάτσες αηδίας και αποδοκιμασίας.

Εκτός από το σεξ, όμως, καλό είναι να εξηγήσετε στα παιδιά και για τις… ακατάλληλες ταινίες. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται σε άρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, η καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης Amy Lang αναφέρει ότι τα παιδιά ''σκοντάφτουν'' για πρώτη φορά σε κάποιου είδους πορνογραφικό υλικό γύρω στην ηλικία των 10 ετών! Η ίδια υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν εξηγήσει στα παιδιά τι είναι το πορνό, πριν το δουν τυχαία μόνα τους.

πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.