Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τι γίνεται με τα επιτόκια των τραπεζών, τις δόσεις και τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

Εκτός από δυσεύρετα, τα δάνεια γίνονται και ακριβότερα. Το μέσο επιτόκιο στα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε από 8,94% το Δεκέμβριο του 2009 στο...

9,87% τον Οκτώβριο του 2010, ενώ στα νέα στεγαστικά δάνεια από 3,41% έφτασε στο 3,92%. Την ίδια περίοδο, τα επιτόκια των δανείων στη Ζώνη του Ευρώ μειώθηκαν ή αυξήθηκαν ελαφρά, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιτοκίων να διευρυνθεί στις περισσότερες κατηγορίες δανείων.

Έτσι, το περιθώριο επιτοκίου για τις ελληνικές τράπεζες –η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο δανεισμού και στο επιτόκιο καταθέσεων– προσεγγίζει το 4%, όταν στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 2,3%. Η ύφεση, η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η μείωση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων αύξησαν τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και συνεπώς το ασφάλιστρο κινδύνου που ενσωματώνεται στα επιτόκια χορηγήσεων. Επιπλέον, τα προβλήματα ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων οδήγησαν σε αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο 1%. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και το διατραπεζικό επιτόκιο euribor τριμήνου, το οποίο ξεπέρασε τα επίπεδα του 1%, σε σχέση με τα χαμηλά του Απριλίου, όταν είχε φτάσει στο 0,64%.
Αυτή η μεταβολή οδηγεί σε αυτόματη αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όπου το επιτόκιο συνδέεται με το euribor, ενώ σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν ήδη αυξήσει τα περιθώριο επιτοκίου, το οποίο χρεώνουν επί του euribor τριμήνου, σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες έναντι μόλις μίας στο παρελθόν.

Μεγάλες επιβαρύνσεις προκαλεί σε χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο η σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος. Από τα επίπεδα του 1,50 που ήταν η ισοτιμία ευρώ/φράγκου στα τέλη του 2009 σήμερα βρίσκεται στο 1,25-1,26, δηλαδή οι απώλειες για το ευρώ έχουν ξεπεράσει το 15% μέσα στο 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό δάνειο στο ελβετικό νόμισμα χρειάζονται περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν τη μηνιαία δόση τους. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα σημερινά επίπεδα ισοτιμίας ίσως κρύβουν ευκαιρίες για όσους θελήσουν να μετατρέψουν τα χρέη τους από ευρώ σε φράγκο. 

Από το περιοδικό Επίκαιρα: 31/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.