Μία διαφορετική ματιά στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δίνει με εκτενές άρθρο του το...
αμερικανικό περιοδικό Forbes, θέλοντας να αναδείξει τα κακώς κείμενα ενός θεσμού που ίσως τελικά να δημιουργεί μόνο προβλήματα.
Όπως αναφέρει, για δεκαετίες κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ προέβαλαν μία ψευδή εικόνα, ότι δηλαδή η οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ σε κράτη με προβλήματα δεν κόστιζε τίποτα στους Αμερικανούς φορολογούμενους.
«Αυτό είναι αποπροσανατολιστικό. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ λειτουργεί υπό το πέπλο της μυστικότητας, αυτές οι κρυφές φορολογικές επιδοτήσεις δεν υπόκεινται σε ετήσιες πιστώσεις και δεν βρίσκονται πουθενά στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».
Ανάμεσα δε στα 187 μέλη του Ταμείου, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, σύμφωνα με το Forbes.
Η αρχική λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν να παρέχει προσωρινή βοήθεια σε κράτη με προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών. Τα τελευταία χρόνια όμως, το ΔΝΤ έχει αποδειχθεί η πανάκεια για τις χώρες που βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης.
Έτσι το Ταμείο βάζει τους Αμερικανούς φορολογούμενους στη δύσκολη θέση να «σώζουν» μεγάλες τράπεζες και κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα.
Το Forbes αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ελλάδας και το δάνειο ύψους 145 δισ. που της παρείχε το ΔΝΤ. «Αναγκαστήκαμε δηλαδή να πληρώσουμε τα λάθη μιας άλλης χώρας», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Αυτό άνοιξε τις πύλες για περαιτέρω διαδώσεις ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ιρλανδία, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει το Forbes, το ΔΝΤ έκανε θεσμό αυτό που οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν «ηθικό κίνδυνο».
«Ενθάρρυνε την απερίσκεπτη συμπεριφορά με την προοπτική μιας διάσωσης σε οποιοδήποτε έθνος αποτυγχάνει».
Έτσι το Διεθνές Ταμείο δημιούργησε ορδές εξαρτημένων κρατών. Περισσότερες από 70 χώρες έχουν ζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ και οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν μείνει με τεράστια χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, ενώ η φτώχεια και η αστάθεια κλιμακώνονται.
Αυτά τα δάνεια έχουν προκαλέσει στρέβλωση των κινήτρων για την προώθηση πολιτικών που θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Όπως αναφέρει οικονομολόγος της Ζάμπιας Dambisa Moyo, «η ξένη βοήθεια είναι ο βασικός λόγος αναστολής της ανάπτυξης της Αφρικής».
Πότε λοιπόν οι Αμερικανκοί φορολογούμενοι θα πουν «αρκετά» αναρωτιέται ο αρθρογράφος του Forbes. «Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο».
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.