Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Καταργούνται εφορίες!

«Θα κλείσουν εφορίες, σας λέω ειλικρινά, δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν έχουμε τόσο πολλές ΔΟΥ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι...



ο κάτοικος της Βρετανίας, του Παρισιού, του Αμστερνταμ ή της Λιέγης δεν έχει πάει ποτέ του σε ΔΟΥ αλλά εξυπηρετείται μέσω τράπεζας ή μέσω του τοπικού ΚΕΠ. «Σήμερα για μας η ΔΟΥ είναι το κέντρο του κόσμου, πηγαίνουμε εκεί για πράγματα που δεν έχουν καμία δουλειά. Αρα, λοιπόν, τα παίρνουμε όλ΄ αυτά από εκεί και ως αποτέλεσμα θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε» είπε χαρακτηριστικά.





Την κατάργηση πολλών εφοριών προανήγγειλε ο υπουργός από το βήμα του 7ου Φορολογικού Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Συλλόγου.
Ειδικά για την κατάσταση των εφοριών τόνισε ότι η κυβέρνηση βρήκε έναν διαλυμένο μηχανισμό με παθογένειες που μπορεί να οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ δήλωσε πρόθυμος να αναγνωρίσει «όποιο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην παράταξη που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση για το πώς φτάσαμε σε αυτό τον φορολογικό μηχανισμό».

Σε συνδυασμό με το κλείσιμο πολλών ΔΟΥ, μίλησε για την «κεντρικοποίηση» των φορολογικών ελέγχων και για μια εντελώς νέα λογική που θα αρχίσει να ισχύει από το αμέσως επόμενο διάστημα, με σκοπό να καθιερωθεί καθολικά από του χρόνου. Το νέο αυτό μοντέλο αφενός θα έχει σύγχρονα εργαλεία όπως το Εlenxis, τους φορητούς υπολογιστές και τα αντικειμενικά κριτήρια και αφετέρου τους μετρήσιμους στόχους που θέτει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Θα ελέγχεται ο ελεγκτής για το τι έφερε, όχι για το τι βεβαίωσε. Αυτό είναι το μεγάλο παραμύθι της εφορίας. Βεβαιώνουμε δισεκατομμύρια, αλλά εισπράττουμε τίποτε; Αυτό είναι το ερώτημα. Ερχονται οι συνεργάτες μου και μου δίνουν αυξήσεις βεβαιώσεων. Και ρωτώ “από αυτά ξέρουμε πόσα εισπράξαμε”; Και η απάντηση είναι “δεν ξέρουμε”. Και, δυστυχώς, το μαθαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κάτω του 10% των βεβαιώσεων» είπε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.