Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Στην ουρά για το φωτοστέφανο

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η αγιοποίηση είναι µια πολύ δύσκολη υπόθεση. Κι όµως, η «αγία επετηρίδα» είναι γεµάτη ονόµατα κληρικών ή µοναχών που έχουν προταθεί για να ανακηρυχθούν άγιοι. Τελευταίος που έγινε είναι ο...



Εφραίµ Ν. Μάκρης.


Με τη δεύτερη ευκαιρία ο Οσιος Εφραίµ Ν. Μάκρης έγινε άγιος: πριν από λίγες ηµέρες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – ύστερα από σχετικό έγγραφο της Μητρόπολης Κηφισιάς µιας και το µοναστήρι όπου βρίσκονται τα λείψανά του είναι στη δικαιοδοσία της – απέστειλε για δεύτερη φορά αίτηµα στο Οικουµενικό Πατριαρχείο ζητώντας την ένταξή του στο Αγιολόγιο. Το αίτηµα έγινε δεκτό, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος,στις 3 Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί παρόµοιο αίτηµα για τηναγιοποί ηση του Εφραίµ και την περίοδο του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Υπενθυµίζεταιότι η Μονή Οσίου Εφραίµ είχεέρθει στηνεπικαιρότητα προ ετών όταν ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήµων είχε κατηγορηθεί ότι είχε υπεξαιρέσει χρήµατα από το µοναστήρι. Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Κηφισιάς ωστόσο αποκαλούσε άγιοτον Εφραίµ – παρότι το Πατριαρχείοδεν είχε αποφανθεί για την αγιοποίηση του – στο επίσηµο siteτης, υποστηρίζοντας ότι τα θαύµατάτου είναι καθηµερινά. Την ίδια στιγµή, στο facebook έχει δηµιουργηθεί και γκρουπ µε τίτλο «Αγιος Εφραίµ Νέας Μάκρης» το οποίο έχει 8.067

likes. Πολλάεπιβεβαιωµέναιστορικά στοιχεία για τονΕφραίµ πάντως δεν υπάρχουν. Λέγεται ότι έζησε από το 1384 έως το 1426, έγινε ασκητής στη σηµερινή περιοχή της Ν. Μάκρηςκαι ότι πέθανε ύστερα από βασανιστήρια των Τούρκων. Η Μητρόπολη Κηφισιάς αναφέρει ότι το «µαρτύριο του διήρκεσε επί 8 µήνες».

Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ πάντως στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι δυσκολότερη υπόθεση και όχι τόσο συχνή όσο στην Καθολική –ο προηγούµενος Πάπας είχε ανακηρύξει 464 αγίους. Ωστόσο, υπάρχει κι εδώ η αντίστοιχη... «αγία επετηρίδα», που περιλαµβάνει επίσηµα αιτήµατα µητροπόλεων προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την αγιοποίηση κληρικών ή µοναχών. Την ίδια στιγµή, ανάλογα αιτήµατα εκκρεµούν στο Πατριαρχείο. Για να αγιοποιηθεί έναπρόσωπο στην Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να πληροί 4 βασικά κριτήρια: η ορθόδοξη διδασκαλία του,τα θαύµατα που έκανε, οι µαρτυρίες του λαούγια το πρόσωπό του,η αφθαρσία των λειψάνων του. Επιπλέον, θα πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος για να ληφθεί µία απόφαση για ένταξη ενός προσώπου στο Αγιολόγιο.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Θεολογίας Αλέξανδρος Καριώτογλου – διδάσκει στο Παιδαγωγικό ΤµήµαΔηµοτικής Εκπαίδευσηςτου Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας – αυτές οι προϋποθέσεις διαφοροποιούν σηµαντικά τη διαδικασία ένταξης ενός προσώπου στο Αγιολόγιο στηνΟρθόδοξη Εκκλησία,σε σύγκρισηµε την αντίστοιχη στην Καθολική.

«Πρέπει νασυντρέχουν όλα αυτά και το σηµαντικότερο,να ωριµάσει µέσα στη συνείδηση του λαού η αγιοσύνη ενόςπροσώπου.Το επόµενο στάδιο είναι ο επίσκοπος να διαπιστώσει εάν όντως πληρούνται τα κριτήρια. Και µόνο τότε αρχίζουν οιδιαδικασίεςαποστολής εγγράφων στηΣύνοδο καιεν συνεχεία στοΠατριαρχείο.Δηλαδή, το Πατριαρχείο απλώς επικυρώνει το αίτηµα». Γι’αυτό, προσθέτει ο θεολόγος, οι «αγιοποιήσεις» στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι τόσο συχνές.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στην Καθολική Εκκλησία, τονίζει ο κ. Καριώτογλου, φτάνει µία πληροφορία για ένα πρόσωπο και αποφασίζει ο Πάπας για την ένταξή του στοΑγιολόγιο. «Ουσιαστικά εκεί ηΕκκλησία επιβάλλει µία αγιοποίηση».

Παρόµοια άποψη διατυπώνει και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Οπως λέει, η «αγιοκατάταξη στο Αγιολόγιο τηςΟρθόδοξης Εκκλησίας γίνεται µε αυστηρά πνευµατικά και θεολογικά κριτήρια και όχι µε κοινωνικά, ηθικολογικά και εθνικιστικά. Συνήθως ο λαόςεπιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός αγίου και γι’ αυτό το Οικουµενικό Πατριαρχείο είναι πολύ προσεκτικό στο θέµα αυτό και καλά κάνει».

οι «νέοι» άγιοι n οικογένεια αγ.

Γρηγορίου Παλαµά:

ανακηρύχθηκε το 2009 n Παρθένιος και Ευµένιος, κτήτορες Μονής Κουδουµά Ηρακλείου Κρήτης: ανακηρύχθηκαν το 2007 n Επίσκοπος Ηρακλείας και ραιδεστού Γρηγόριος Καλλίδης: ανακηρύχθηκε το 2003 n Νικόλαος Πλανάς:

ανακηρύχθηκε το 1992 n Νεκτάριος αιγίνης:

ανακηρύχθηκε το 1961 n Κοσµάς ο αιτωλός:

ανακηρύχθηκε το 1961 οι υποψήφιοι Εχουν προταθεί – και τα αιτήµατα εκκρεµούν – ή είναι πιθανόν να προταθούν από τις µητροπόλεις n Εφραίµ (τα λείψανά του βρίσκονται στο Μοναστήρι της Ν. Μάκρης)

n Παΐσιος (µοναχός στο αγιον ορος)

n Πορφύριος (µοναχός στο αγιον ορος)

οι... κοµµένοι n αθανάσιος ∆ιάκος n Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας n αδελφός του επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα π. ίωάννης

(ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.