Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ρίχνουν πόρτα στο Ευρώ...

Η κρίση στην ζώνη του ευρώ δίνει στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία την δικαιολογία να καθυστερήσουν... 



την ένταξή τους στο κοινό νόμισμα.

Οι μεγαλύτερες χώρες μέλη στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν τις προετοιμασίες για την ένταξη στο ευρώ καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις της Ένωσης παλεύουν να θέσουν τέλος στην κρίση χρέους που πλήττει το νόμισμα. «Χωρίς ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ευρώ, η αγορά των ομολόγων αυτών των χωρών δεν είναι πλέον μονόδρομος για την πτώση των ομολόγων» αναφέρουν οι επενδυτές.

Οι κυβερνήσεις των τριών ανωτέρω  κρατών γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να υιοθετήσουν αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες που αποσκοπούν στην πρόληψη μιας νέας κρίσης. Αυτή την στιγμή 7 από τις 10 πρώην κουμμουνιστικές χώρες έχουν ενταχθεί στην ΕΕ από το 2004 ωστόσο ακόμα δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα.

Οι  αξιωματούχοι της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας ανησυχούν, γιατί η είσοδός τους στην ευρωζώνη, μπορεί να τους αναγκάσει να περικόψουν τις δαπάνες και την αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης και των κανόνων εργασίας πιο γρήγορα από ότι είχαν προγραμματιστεί, λόγω της πίεσης που ασκεί η Α. Μέρκελ  για μείωση του χρέους και του ελλείμματος στις χώρες της ευρωζώνης.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η κρίση χρέους που υπάρχει στις χώρες της ευρωζώνης είναι πολύ καλή δικαιολογία για την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία για να μην ενταχθούν στο κοινό νόμισμα γιατί απαιτούνται σκληροί όροι ένταξης σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.