νομικά μέσα και να κατατεθεί αγωγή κατά του οίκου αξιολόγησης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε να αναληφθεί κυβερνητική δράση, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι μόνο το Δημόσιο που μπορεί να κινηθεί νομικά, υπονοώντας το προηγούμενο της Ισπανίας, όπου η πρωτοβουλία να ασκηθούν ένδικα μέσα κατά των οίκων αξιολόγησης προήλθε από δικηγόρους.
Ειδικότερα, οι δέκα βουλευτές (Μ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Αμοιρίδης, Σπ. Μαργέλης, Αθ. Γικόνογλου, Δ. Καρύδης, Δ. Λιντζέρης, Ν. Γιαννακοπούλου, Ευαγ. Κουρουπάκη και Π. Στασινός) υποστηρίζουν ότι «η χρονική συγκυρία που επέλεξε η Moody's να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι αποσκοπεί να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και να αποσταθεροποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας», εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την απόφαση της Μoody's ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε με επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν, Μπαρνιέ και Τρισέ, την ανάληψη δράσης για τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο Eurogroup-Ecofin.
«Αποφάσεις όπως αυτή της Moody's μπορούν στην πραγματικότητα να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια θέση στην προσπάθειά μας να επανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας πως το θέμα των οίκων αξιολόγησης πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως στο επίπεδο της ΕUROGROUP και του ECOFIN .
«Θετική» η αμερικανική παρέμβαση
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξάλλου θετική την παρέμβαση των ΗΠΑ -μέσω του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ- για την υιοθέτηση, από την Ε.Ε., μιας «συνολικής λύσης».
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το Βερολίνο, μετά την επίσκεψη Γκάιτνερ, θα στέρξει προς αυτή την επιλογή.
Η Αθήνα παρακολουθεί με εύλογο ενδιαφέρον την παρέμβαση των ΗΠΑ, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι, την προηγούμενη φορά που άσκησαν την επιρροή τους, κατέστη δυνατή η συμφωνία για την δημιουργία του μηχανισμού διάσωσης.
«Μιλάμε με Αμερικανούς ομολόγους μας κατά καιρούς, αλλά η παρέμβαση αυτή -χθες- δεν ήταν προϊόν συνεννόησης», ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες».
(Ναυτεμπορική)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.