Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Προτάσεις και συστάσεις για τολμηρή αναδιάρθρωση χρέους

Σεναρίων συνέχεια για το ελληνικό χρέος, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να «βλέπουν» τη λύση της αναδιάρθρωσης ολοένα και πιο πιθανή και τους αναλυτές να καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη μορφή, που αυτή θα πρέπει να λάβει...



Σειρά είχε το βρετανικό περιοδικό Economist, συστήνοντας στη χώρα μας να προβεί σε τολμηρή αναδιάρθρωση, στα πρότυπα του σχεδίου Μπρέιντι, που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '80 σε οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. «Μία τέτοια αναδιάρθρωση θα έπληττε μεν ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές. Ωστόσο, συνολικά το πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ήταν διαχειρίσιμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι το βάρος του χρέους πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.

Μερίδα οικονομολόγων στέκονται πάντως κόντρα στο γενικό ρεύμα, που θέλει την αναδιάρθρωση να είναι επιβεβλημένη, επικαλούμενοι τον κίνδυνο για το «ντόμινο», που αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Xόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγου της Joh Berenberg Gossler, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να προβεί σε «θηριώδεις» περικοπές δαπανών.

Αυξάνονται στη Γερμανία οι αντιδράσεις κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
 
Δυσαρέσκεια βουλευτών

Αυξάνονται στη Γερμανία οι αντιδράσεις κατά του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013. Σε κείμενο, που συνυπογράφουν ο βουλευτής των Φιλελευθέρων, Φρανκ Σέφλερ, και ο συνάδελφός του των Χριστιανοδημοκρατών, Κλάους Πέτερ Βιλς, επισημαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι ο «λάθος δρόμος». Γίνεται δε λόγος για «εκβιασμό», που ασκείται κατά της Γερμανίας, οι όροι του οποίου είναι «εάν σταματήσετε να πληρώνετε, το σύστημα θα καταρρεύσει». Παράλληλα δέκα βουλευτές των Φιλελευθέρων συνέταξαν κείμενο διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι ο μηχανισμός πλήττει τα συμφέροντα των χωρών-μελών και των πιστωτών τους.

Στήριξη από την Κίνα 


Πιθανό το Πεκίνο να αγοράσει επιπλέον ομόλογα Ευρωζώνης επισήμανε ο Σονγκ Ζε, πρέσβης της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τη δέσμευσή της να στηρίξει την Ευρωζώνη στις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εξέφρασε για ακόμη μία φορά η Κίνα, με τον πρέσβη της χώρας στην Ε.Ε., Σονγκ Ζε, να επισημαίνεται μάλιστα ότι το Πεκίνο ενδέχεται να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε κρατικό χρέος ευρωπαϊκών οικονομιών. «Σε ένα επόμενο βήμα, είναι πιθανό να αγοράσουμε επιπλέον ομόλογα Ευρωζώνης» δήλωσε σε δημοσιογράφους. Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα μίας αναδιάρθρωσης, που θα έπληττε την αξία τέτοιων επενδύσεων, σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια των επενδύσεών μας». Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνομιλίες για πιθανές επενδύσεις στην Ισπανία, εξετάζοντας μεταξύ άλλων επενδύσεις και στα ταμιευτήρια της χώρας.


Εκτιμήσεις οίκων για το ελληνικό χρέος

Με την επιβάρυνση απομείωσης (haircut) των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 40% και με ένα συνδυασμό μέτρων όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη μείωση των επιτοκίων, περισσότερα μέτρα λιτότητας και την πώληση δημόσιας περιουσίας, η Ελλάδα μπορεί να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της αναφέρει σε έκθεσή της η Citigroup Εκτιμά, μάλιστα, ότι όσο το γρηγορότερο συνειδητοποιήσουν οι ομολογιούχοι ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποδεχτούν το haircut, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά αν μετατεθεί για το μέλλον, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο "κούρεμα".
Σύμφωνα με τη Citi, ένα haircut 40% θα μειώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 των τραπεζών στο 5,3% από 10,9%, απαιτώντας έτσι μια κεφαλαιακή τόνωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου για CET1 στο 7%. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα επιφέρει απομείωση "dilution" 20% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών το 2012 με πιο ευάλωτες τις ATEbank, Τράπεζα Πειραιώς και Τ.Τ. Επίσης, οι περισσότερο εκτεθειμένες ξένες τράπεζες είναι αυτές του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τον πιθανό αντίκτυπο στους δείκτες Tier 1 να κυμαίνεται από 8 έως 111 μονάδες βάσης.
Η Citigroup συστήνει επίσης διατήρηση μικρών θέσεων "underweight" για τις ελληνικές τράπεζες και μειώνει τις τιμές - στόχους. Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή - στόχο για την ATEbank σε 0,25 ευρώ από 0,50 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,25 ευρώ από τα 3,50 ευρώ, για την Πειραιώς σε 0,75 ευρώ από τα 1,35 ευρώ, για την EFG Eurobank στα 4 ευρώ από 4,50 ευρώ, για το Τ.Τ. στα 2,25 ευρώ από τα 2,50 ευρώ και για τν Marfin στα 0,95 ευρώ από τα 1,08 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, η Citigroup αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ 3,3% (εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 3%), και συρρίκνωση 1,4% το 2012 (η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 1,1%), ενώ δεν περιμένει ανάπτυξη πριν το 2016 (+2%).

Από την πλευρά της η JP Morgan σημειώνει ότι η ο στόχος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. όταν χορήγησαν τα 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ήταν για να δώσουν ανάσα στη χώρα ώστε να αποδείξει ότι συρρικνώνει το έλλειμμά της, και δεύτερον να προστατέψουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Όμως αποτύχαμε και στα δύο μέτωπα και πλέον πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση δεν πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε επικίνδυνη τροχιά.

Επίσης η Goldman Sachs προβλέπει εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πιθανότατα το 2012, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενο haircut 20%-60% των ελληνικών ομολόγων, αντιστοιχεί σε πλήγμα 13-41 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Αμφισβητούν τη σκοπιμότητα των μέτρων

Αμφιβολίες ακόμη και από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράστηκαν για τη σκοπιμότητα των σκληρών μέτρων λιτότητας που προβλέπει το σύμφωνο (Euro+) που αποτελεί τη μετεξέλιξη του συμφώνου για το Ευρώ.
Ο κ. Daniel Daco προϊστάμενος Μονάδας στη ΓΔ «Οικονομικές & Νομισματικές Υποθέσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για ενημέρωση των κανονισμών του Euro+pact αναρωτήθηκε δυνατά ειδικά για το μέτρο της υποχρεωτικής ετήσιας μείωσης του χρέους κατά 1/20 για χώρες που ο σωρευτικός δανεισμός του υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους.
«Είναι δύσκολο να πετύχει μια χώρα με χρέος που παρουσιάζει αυξητική τάση όπως αυτό της Ελλάδας μια μείωση τέτοιου μεγέθους» τόνισε ο κ. Daco σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί με αυτό το ρυθμό ένα χρέος που έχει φτάσει στο 152% του ΑΕΠ στο 60% που προβλέπει το σύμφωνο.
Τόνισε επίσης ότι είναι πιθανό να υπάρξει και μια μικρή αναθεώρηση του στόχους του χρέους είτε προς τα πάνω (δηλαδή στο 65% του ΑΕΠ) είτε προς τα κάτω δηλαδή στο 55% του ΑΕΠ. Ο ξένος αξιωματούχος απέφυγε επίσης να κάνει εκτίμηση και για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να δανειστεί από τις αγορές μέσα στο 2012 τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Η συνάντηση είχε ως θέμα τη νέα μορφή οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του Ευρώ. Παρουσιάστηκε επίσης το περιεχόμενο των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24-25 Μαρτίου η νέα μορφή οικονομικής διακυβέρνησης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, η εφαρμογή του Συμφώνου για το Ευρώ+ και η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.