Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σχεδόν 14 εκ. έδωσαν ,για να αγοράσουν αέριους ρύπους;Τι είναι αυτό;

Για πρώτη φορά σήμερα δημοπρατήθηκαν αποό το χρηματιστήριο Αθηνών αέριοι ρύποι.Δηλαδή καυσέρια.Δηλαδή αέρας.Τα δικαιώματα πούλησε ...


τοΥπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη δημοπρασία κατατέθηκαν από οκτώ μέλη του Χρηµατιστηρίου Αθηνών χρηµατικές εγγυήσεις πριν τη δηµοπρασία, το συνολικό ποσό των οποίων ήταν ικανό να καλύψει περίπου το εξαπλάσιο της δηµοπρατούµενης ποσότητας, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη δημοπράτηση. Οι συµµετέχοντες των οποίων οι προσφορές έγιναν δεκτές ήταν τέσσερις.
Η αξία των συναλλαγών EUAs που τελικώς δηµοπρατήθηκαν έφτασε τα 13.970.000.00 ευρώ (1.100.000 δικαιώματα εκπομπής προς 12,70 ευρώ).
Τι είναι τώρα τα δικαιώματα αέριων ρύπων;Χοντρικά να σας πούμε.Κάθε χρόνο κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει συγκεκριμένες ποσότητες αέριων ρύπων.Αν τις ξεπεράσει πληρώνει για τις παραπάνω ποσότητες κάποια χρηματικά ποσά ως πρόστιμο βάση διεθνών συμφωνιών.Εαν δεν τις ξεπεράσει,μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα.Σε μικρογραφία τώρα αυτό συμβαίνει ανάλογα και με τις επιχειρήσεις.Επιχειρήσεις που παράγουν πολλούς αέριους ρύπους μπορούν να αγοράσουν τα δικαιώματα από άλλες που δεν παράγουν πολλούς και έχουν περίσευμα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.έτσι επιτυγχάνεται ένα σταθερό ισοζύγιο παραγωγής ρύπων δπαγκοσμίως.Τώρα θα μπορούν να αγοράζουν και από ιδιώτες που έχουν λάβει μέρος σε δημοπράτηση στο ΧΑΑ.Τη διαχείρηση των εσόδων έχει το ΥΠΕΚΑ.
Η εξήγηση που σας κάνουμε είναι απλοϊκή και χοντρική για να γίνει κατανοητό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.