Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Βενιζέλου


«Άστο για τον επόμενο»! Αυτή τη φράση φαίνεται θα είπαν μεταξύ τους Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Κουσελάς όταν είδαν μπροστά τους λίστα με τα 1700 ονόματα υπόπτων για μεγάλη φοροδιαφυγή... 


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 11 Απριλίου το ΚΕΠΥΟ έβγαλε… λαβράκι. Μετά από πολλές διασταυρώσεις και ελέγχους κατάφερε να φτιάξει μια μεγάλη λίστα με 1700 τρανταχτά ονόματα με αξιοπρόσεκτες φορολογικές δηλώσεις.
Η λίστα με τα 1700 ονόματα περιείχε περιπτώσεις φορολογουμένων που κάνουν εξαιρετικά πλούσια ζωή, με σκάφη, πολυτελή ακίνητα, πολυτελή ΙΧ , κάτι που δεν δικαιολογείται από τα ποσά που δηλώνουν. Πρόκειται για πρώην και νύν πολιτικούς (βουλευτές, υπουργούς αλλά και διοικητές ΔΕΚΟ) γιατρούς, τραγουδιστές και επιχειρηματίες οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ήδη ελεγχθεί.

Στο... συρτάρι

Και αυτό γιατί η λίστα είναι έτοιμη από της 11 Απριλίου. Που βρίσκεται; Πέρασε από το γραφείο του Παπακωνσταντίνου και κατέληξε σε ένα από τα… συρτάρια του Δημήτρη Κουσελά.
Η περιβόητη λίστα εμφανίστηκε ως δια μαγείας στην τελετή παράδοσης παραλαβής. Ξαφνικά παραδόθηκε στον Παντελή Οικονόμου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και πριν λίγες μέρες, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου έπεσαν οι πολυπόθητες υπογραφές για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.
Το… ψαχούλεμα σε βάθος, θα ξεκινήσει από το δείγμα των 1.700 ατόμων, τα οποία και θα... χρεωθούν ειδικές ομάδες «κρούσης» εφοριακών που θα απασχολούνται αποκλειστικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Επί της ουσίας, τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Ελεγχος σε πολύ βάθος!

Αλλά όχι μόνο αυτό: θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις ακόμα και για τα περιουσιακά στοιχεία των συγγενών τους ακόμα και δεύτερου βαθμού σε κάποιες περιπτώσεις, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και μετοχών αλλά και για την κίνηση των λογαριασμών τους. Εδώ να πούμε ότι το «άνοιγμα» των λογαριασμών θα γίνει με διαδικασίες εξπρές και θα εξεταστεί κάθε ανάληψη μεγάλου ποσού ή ποσών σε τακτά χρονικά διαστήματα διότι σε πολλές από τις 1700 περιπτώσεις είναι γνωστό (με βάση μία δεύτερη λίστα) τα χρήματα έχουν ταξιδέψει για λογαριασμούς του εξωτερικού
Να πούμε τέλος ότι η λίστα έχει τα εξής πολύ απλά στοιχεία: Αύξοντα αριθμό, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ και είναι χωρισμένη κατά νομούς.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.
Μάλιστα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για ελέγχους «face to face» και ευελπιστούν ότι θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

πηγή: onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.