Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Φέρτε πίσω τα λεφτά των αποδείξεων...


Σύμφωνα με το άρθρο 29 του σχετικού νομοσχεδίου, το ανώτατο όριο της έκπτωσης φόρου που επιτρέπεται να χορηγηθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος έχει μαζέψει αποδείξεις περισσότερες από τις...



απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου περιορίζεται στα 300 ευρώ.

Ο περιορισμός αυτός προβλέπεται να ισχύσει αναδρομικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους! Αυτό το τελευταίο επιχείρησε να μαζέψει ο υπουργός οικονομικών, όμως ακόμη το γραπτό κείμενο αναφέρει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με το euro2day- ότι σε όσες περιπτώσεις προκύπτει, από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, έκπτωση φόρου εισοδήματος μεγαλύτερη των 300 ευρώ, λόγω της δήλωσης ποσού αποδείξεων υψηλότερου του απαιτούμενου για την κάλυψη του αφορολογήτου, το επιπλέον ποσό έκπτωσης θα βεβαιώνεται ως πρόσθετος φόρος , τον οποίο κάθε φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει αργότερα μαζί με την «ειδική εισφορά φυσικών προσώπων» 1%-4%!

Παραδείγματα

Αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ, για τον οποίο το αφορολόγητο όριο κατοχυρώνεται με αποδείξεις αξίας 6.600 ευρώ, έχει δηλώσει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ, τότε η δικαιούμενη έκπτωση φόρου, η οποία ισούται κανονικά με το 10% της διαφοράς μεταξύ των 15.000 και των 6.600 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 840 ευρώ, θα περιορίζεται στα 300 ευρώ αναδρομικά, μετά την εκκαθάριση της δήλωσής του!

Ο φορολογούμενος θα κληθεί εκ των υστέρων να πληρώσει στο Δημόσιο την επιπλέον διαφορά έκπτωσης φόρου που κέρδισε, δηλαδή τα 540 ευρώ (840-300 = 540), μαζί με το ποσό της ειδικής εισφοράς, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ανέλθει σε 600 ευρώ (30.000 Χ 2% - 600).

Συνολικά, δηλαδή, ο εν λόγω φορολογούμενος θα κληθεί με το εκκαθαριστικό της εισφοράς να πληρώσει 1.140 ευρώ!

Ουσιαστικά, εάν αυτός ο φορολογούμενος έχει κερδίσει επιστροφή φόρου εισοδήματος εξαιτίας της έκπτωσης φόρου των 840 ευρώ που δικαιούτο βάσει του μέτρου των αποδείξεων θα αναγκάζεται είτε να την επιστρέψει ολόκληρη στο Δημόσιο (αν αυτή ήταν χαμηλότερη των 540 ευρώ) ή είτε να δώσει πίσω ένα σημαντικό τμήμα της (αν ήταν μεγαλύτερη των 540 ευρώ)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.