«Χαίρομαι που είστε μαζί μας σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα...
Δείτε τα βίντεο και φωτογραφίες με όλες τις συναντήσεις
Σας δεχόμαστε με χαρά. Σαν υπουργό εξωτερικών μιας φίλης χώρας με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς και υπάρχει μια μεγάλη ανθρώπινη «γέφυρα» των 2,5 εκατ. Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής και τους πάνω από 5.000 ελληνικής καταγωγής φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια και αυτό πολύ σημαντικό. Και επιπλέον τους 9 βουλευτές που εξελέγησαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Είναι πολύ δυνατοί οι δεσμοί των δύο κρατών μας» είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών για την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη βοήθεια του προέδρου Ομπάμα στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η Ελλάδα, για τις παρεμβάσεις που έκανε τόσο προς την μεριά της κυρίας Μέρκελ όσο και του κ. Σαρκοζί και που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για να περάσουμε αυτή την πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό περίοδο. Αλλά ελπίζουμε ότι θα την ξεπεράσουμε» υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.
«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει πολλά και νομίζω ότι και αυτή τη δυσκολία θα την ξεπεράσουμε. Πάντως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πρόεδρο για την βοήθεια που μας παρέχει και εσάς βεβαίως» κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση.
«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της. Κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυΐα του ελληνικού λαού» σημείωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνέχισε «είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει».
«Η Ελλάδα περνάει δύσκολες μέρες»
Στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλει για να βγάλει την χώρα από την κρίση παρείχε η Χ. Κλίντον. Στην συνέντευξη τύπου που έγινε μετά την συνάντηση που είχε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Έλληνα ομόλογο της Στ. Λαμπρινίδη.
«Η Ελλάδα περνάει δύσκολες μέρες. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να φέρει την ελληνική οικονομία και πάλι στον σωστό δρόμο με προώθηση μεταρρυθμίσεων. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος ήταν μια πολύ θετική κίνηση» είπε η Χίλαρι Κλίντον.
Η Χ. Κλίντον υποστήριξε επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει με την ίδια τόλμη να προχωρήσει «με συνεχείς κινήσεις προς τα εμπρός. Έχω πίστη στον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα ενέπνευσε την χώρα στο παρελθόν και μπορεί να το επαναλάβει και τώρα».
Στην συνάντηση με τον Σταύρο Λαμπρινίδη επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η Χίλαρι Κλίντον μου κάνει ποδαρικό στο υπουργείο εξωτερικών, από τότε που ανέλαβα, ελπίζω να μας φέρει γούρι» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών υποδεχόμενος την αμερικανίδα ομόλογό του.
Όσον αφορά την οικονομική κρίση ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να διαψεύδει όσους πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρει η χώρα μας». Πρόσθεσε επίσης ότι το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι μόνο ελληνικό. «Πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε. να είναι ενωμένες. Πρέπει όλες μαζί να βρουν την λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Χαμογελαστή και ευδιάθετη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της στον Γιώργο Παπανδρέου.
Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέβη πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο.
Δείτε την συνάντηση της Χ.Κλίντον με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μαξίμου
Η ατζέντα της επίσκεψης της Χ. Κλίντον
Μεγάλες προσδοκίες έχει η κυβέρνηση από την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον που έφτασε στην Αθήνα με ανοιχτή και διευρυμένη ατζέντα αφού πρώτα επισκέφθηκε την Τουρκία για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Και μόνο το γεγονός ότι η κ. Κλίντον, η πρώτη υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα, επισκέπτεται την Αθήνα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. για την εξεύρεση συνολικής λύσης για το χρέος, κινητοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου που περιμένει μία δήλωση στήριξης από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ίσως και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη για ταχύτερες αποφάσεις σε σχέση με την Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ε. Βενιζέλο αν και αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι στη συνάντηση που θα κάνει η κ. Κλίντον με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μέρος των συζητήσεων της κ. Κλίντον θα καλύψουν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό και στο υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα επιδιώκει να ακούσει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα και για την προσπάθεια προσέγγισης της γείτονος με την Ευρώπη αλλά και για το κυπριακό.
Επί τάπητος θα τεθούν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα στη Λιβύη αλλά και στη Βόρειο Αφρική.
Τη Δευτέρα η κ. Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύουν πολλά στη συνάντηση αυτή καθώς προσδοκούν ότι μπορεί να «σφραγίσει» την πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις Η.Π.Α. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την κ. Κλίντον για τις οικονομικές του προτάσεις που έχει καταθέσει στο Ζάππειο.
πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.