Υπερωρίες
Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, από 1ης Ιουλίου 2011 μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών για όλους τους υπαλλήλους των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Ήδη με το μνημόνιο είχαν περικοπεί οι υπερωρίες από 60 ώρες σε 40 μηνιαίως, ενώ με το Μεσοπρόθεσμο το ανώτατο όριο θα είναι οι 20 ώρες. Η εφαρμογή της διάταξης είναι καθολική και αφορά ακόμα και στους υπαλλήλους των υπουργικών γραφείων.
Μισθολογική ωρίμανση
Παράλληλα, η εγκύκλιος αναφέρει ρητώς ότι αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση ή μισθολογική προαγωγή όλων των δημόσιων υπαλλήλων (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων.
Από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και αν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο. Από το «πάγωμα» των ωριμάνσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20-41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280-481 ευρώ ετησίως.
Χρονοεπίδομα
Από την 1η Ιουλίου θα κοπεί η προβλεπόμενη αύξηση του 4% επί του χρονοεπιδόματος που λάμβαναν οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι ιατροδικαστές, τα μέλη των ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι καθηγητές ΕΣΔΥ, οι γιατροί ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το διδακτικό προσωπικό των Εκκλησιαστικών Σχολών και τα μέλη ΕΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων.
Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται στο 4% του εισαγωγικού μισθού για όλα τα ειδικά μισθολόγια και αυξάνεται ανά διετία κατά 4%, ενώ μπορεί να φτάσει το 60% του μισθού έπειτα από 14 διετίες.
Παράδειγμα: Ένας ειρηνοδίκης έχει εισαγωγικό βασικό μισθό 1.488 ευρώ. Μετά τον πρώτο χρόνο θα μπορούσε να λάβει το χρονοεπίδομα (4% επί του βασικού μισθού, δηλαδή 60 ευρώ) και να αμείβεται με 1.540 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, όλοι οι συνάδελφοί του που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια δεν θα λάβουν την αύξηση του 4% εάν έχουν συμπληρώσει τη διετία.
Ειδικά μισθολόγια
Περικόπτονται όλες οι αυξήσεις που προβλέπονταν για τα ειδικά μισθολόγια και αφορούν τη μισθολογική τους προαγωγή (ωρίμανση) και όχι τη βαθμολογική τους εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα «παγώσουν» οι μισθοί με τη μη καταβολή των ωριμάνσεων για τους δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς ΕΣΥ, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και τους Επαγγελματίες Οπλίτες.
ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το μέτρο των περικοπών στις αυξήσεις που προκύπτουν από τα χρόνια εργασίας, δηλαδή του «παγώματος» των ωριμάνσεων θα ισχύσει όχι μόνο για το σύνολο του μόνιμου προσωπικού αλλά και τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ που αμείβονται με ειδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κοινές υπουργικές αποφάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις πέραν του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ν. 3205/ 2003).
Παράδειγμα: Ένας εργαζόμενος με σύμβαση αορίστου χρόνου που εργάζεται σε δήμο θα δει τον μισθό του καθηλωμένο, αφού δεν θα λάβει την ωρίμανση των 33-45 ευρώ που αποδίδεται στους εργαζόμενους των ΟΤΑ κάθε διετία.
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ «ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ» ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ
Επιπλέον, επιτόπιους και αυστηρούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθούν «πλασματικές» μετακινήσεις και υπερωρίες, ζητεί με άλλο έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.
Στην εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, ο Φίλιππος Σαχινίδης επισημαίνει ότι σε αναφορές των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου καταγράφεται καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετακινήσεις εκτός έδρας (οδοιπορικά και ημερήσια αποζημίωση).
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
- Εξαντλείται το ανώτατο όριο κονδυλίων και ημερών "εκτός έδρας" πριν από το τέλος του έτους.
- Υπάρχουν ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης που δεν σχετίζονται με τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκαν.
- Εκδίδονται διαταγές μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς να συνοδεύονται από την προβλεπόμενη βεβαίωση.
- Καταγράφονται διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια για αποστάσεις που δικαιολογούν έξοδα μετακίνησης.
- Δεν αναγράφονται τα απαιτούμενα στοιχεία στην αίτηση μετακίνησης.
- Υπάρχουν περιπτώσεις πληρωμής της ίδιας μετακίνησης από διαφορετικές πηγές (τακτικός προϋπολογισμός, Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κτλ.).
πηγή:ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.