Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Θα είναι η 6η δόση και η φαρμακερή; Ο Παπανδρέου πάντως ακύρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ


Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα είχε επαφές με διεθνείς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τη σύντομη, επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η ματαίωση της επίσκεψης κρίθηκε απαραίτητη καθώς «η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη...
 για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική ενημέρωση του Πρωθυπουργού (κι ενώ ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Λονδίνο) από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ecofin και το κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί σε δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τιμήν των επικεφαλής των Αντιπροσωπειών.

Παρεμβαίνοντας στο δελτίο είδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου στο ρευστό διεθνές κλίμα, αλλά και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη «να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας» και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των άτυπων Eurogroup και Ecofin.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε τέλος αύριο, Κυριακή ή από Δευτέρα θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν οφείλεται σε κάποιο έκτακτο οικονομικό γεγονός, ενώ χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «ανεύθυνα και γελοία» τα σχόλια περί επικείμενης παύσης πληρωμών ή για χρεοκοπία.

Η κατάσταση, παραδέχθηκε, «είναι σοβαρή» υπό την έννοια, όπως είπε, ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική.

Η παραμονή του στην Αθήνα, πρόσθεσε, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά «στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της».

Επισήμανε ακόμη ότι τα πολιτικά κόμματα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν προορίζεται για εσωτερική χρήση, αλλά όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για την δήθεν αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επιτρέποντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να τα αναπαράγουν και να τα διογκώνουν.

«Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το κεντρικό και μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας είναι η σταθερότητα και η «πολλαπλή εγγύηση» της ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Νωρίτερα σήμερα, από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου συνήλθε για δεύτερη ημέρα το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, είχε τονίσει ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και δηλώσεις που υπονομεύουν μέτρα, δεν βοηθούν και δεν πείθουν ότι έχουμε συλλογική δέσμευση.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ότι το τέλος των ακινήτων θα αποδειχθεί αρκετό ή θα χρειαστεί και η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τις επόμενες δόσεις, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εάν η απόδοση του μέτρου θεωρηθεί ότι είναι μια απόδοση στο ακέραιο, στο 100%, «τότε μπορούμε να έχουμε κατακτήσει τον στόχο μας».

Σημείωσε ωστόσο πως «αν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, τότε θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα «αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο», το οποίο, όπως είπε, δυστυχώς δεν υπάρχει.

Χαρακτήρισε επίσης την εκταμίευση της έκτης δόσης και τον ακριβή χρόνο που θα γίνει, «σημαντικό πρόβλημα», αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλοι γνωρίζουν πως εξελίσσεται το αποθεματικό και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας,

«Όλοι γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Μακάρι να ήταν το πρόβλημά μας αυτό. Το πρόβλημα μας είναι να πάρουμε την 6η δόση και κάθε επόμενη δόση με τους καλύτερους δυνατούς όρους, γιατί δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε επανάληψη του ίδιου σεναρίου», ανέφερε.

Για το λόγο αυτό, τόνισε, πρέπει να φτάσουμε σε μία πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, να ψηφίσουν 16 εθνικά κοινοβούλια το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το περιβόητο PSI.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα

Υπό το βάρος των εξελίξεων, κρίσιμη θα είναι η τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με τους επικεφαλής της τρόικας ο κ. Βενιζελος. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν τα μέτρα, το δημοσιονομικό πλαίσιο και οι στόχοι για το 2011 και το 2012 εν όψει της κατάρτισης του προσχέδιου του προϋπολογισμού.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, εκτός από την τρόικα, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους θεσμούς που εκπροσωπεί η τρόικα, και με την Επιτροπή, τον Ολι Ρεν, με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Λίπτον, που είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ.

Κομισιόν: Αγνωστη η ημερομηνία άφιξης της τρόικας

Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Οπως δήλωσε από το Βρότσλαβ της Πολωνίας ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, «δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα».

Σε ομιλία του στις 7 Σεπτεμβρίου ο κ. Ρεν είχε εκφράσει την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ευρωζώνη αποφάσισε να αναβάλει για τις αρχές Οκτωβρίου την απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΟΙΚ με Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη

Το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε με πρωτοβουλία του ίδιου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Ecofin. Το βράδυ, ο υπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη



ΛΑΟΣ: Μόνη λύση οι εκλογές



Την προσφυγή στις κάλπες «βλέπει» ως μόνη λύση ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αναβολή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Όπως πάντα, έτσι και στο θέμα που απασχολεί σήμερα τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός έχει “χρονοκαθυστέρηση”. Ακόμα και το προηγούμενο Σάββατο τα πράγματα ήταν πιο βατά», ανέφερε.

ΣΥΝ: Κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμού

Για «κλίμα τρομοκράτησης και εκβιασμού της κοινωνίας» σε μια προσπάθεια να προλάβει «τις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην κοινωνικά άδικη πολιτική της αλλά και να καλύψει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της που οδηγεί την χώρα μας στην πλήρη κοινωνική χρεοκοπία», έκανε λόγο το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την αναβολή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού.

Προειδοποίησε επίσης ότι η κυβερνητική τρομοκρατία «θα γυρίσει μπούμερανγκ» στην ίδια την κυβέρνηση.

«Ο λαός μας δεν τρομοκρατείται. Θα αντισταθεί και θα ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Η μόνη εγγύηση για τη σωτηρία της χώρας είναι η ένταση των ενωτικών αγώνων του λαού και της νεολαίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ

Ενημέρωση των κομμάτων ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.