Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η Επαρχία θέλει, η Ελλάδα δεν μπορεί...


Άραβες, Ρώσοι και Ευρωπαίοι φανατικοί του ανθόμελου Κομοτηνής! Έχουν επαφές με τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ροδόπης που όμως...
 δεν υποστηρίχθηκε να μετέχει στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της Ευρώπης στη Γερμανία επειδή η Περιφέρεια δεν είχε τα κονδύλια…



Με πολλές φιλοδοξίες και σχέδια για το μέλλον πραγματοποιείται στην κεντρική πλατείας Κομοτηνής το 2ο Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας στις 9,10 και 11 Σεπτεμβρίου, με τη διοργάνωση του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ροδόπης, την υποστήριξη ου Δήμου Κομοτηνής αλλά και την ευγενική χορηγία της ΜΕΒΓΑΛ και της Οινοποιίας Ποτοποιίας Θράκης.
«Στόχος μας είναι με αυτό το φεστιβάλ και αυτές τις εκδηλώσεις να ευαισθητοποιήσουμε το καταναλωτικό κοινό για τα προϊόντα της κυψέλης» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Ζάχος καλώντας τους πολίτες να επισκεφτούν την κεντρική πλατεία της πόλης μας, ώστε να ενημερωθούν για τα προϊόντα της μέλισσας. «Όχι μόνο για το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό, την πρόπολη. Θέλουμε μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις να ευαισθητοποιήσουμε το καταναλωτικό κοινό, να γνωρίσει τα αγνά προϊόντα της κυψέλης διότι για εμάς αγνό μέλι είναι αυτό που μαζεύει η μέλισσα από έξω, το φέρνει στην κυψέλη, το συλλέγουμε εμείς με τις κατάλληλες τεχνικές και το προσφέρουμε στους καταναλωτές. Αυτό είναι το αγνό μέλι, αυτό το οποίο παγώνει, ενώ όσα δεν παγώνουν δεν είναι αγνά, έχουν γλυκόζη ή γλυκαντικές ουσίες».



Τα προϊόντα του μελισσοκομικού συνεταιρισμού τα οποία σε μεγαλύτερη ποικιλία θα δει το κοινό στο τριήμερο φεστιβάλ

Ένα από τα πάγια αιτήματα του κλάδου είναι το προϊόν να αποκτήσει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται τα συστατικά του μελιού, ωστόσο υπάρχουν πολλά νομοθετικά κενά, ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. «Τα φαινόμενα που εμφανίζονται στα μεγάλα καταστήματα όπου αναγράφεται στο βάζο μέλι και μόνο μέλι δεν περιέχει, αλλά γλυκαντικές ουσίες, πρέπει να τακτοποιηθούν. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα στο θέμα ετικέτας για να είναι υποχρεωμένος ο τυποποιητής να αναφέρει τι περιέχει το βάζο που διαθέτει στην αγορά, ώστε να προστατεύεται και ο μελισσοκόμος αλλά και ο καταναλωτής».

Να ευαισθητοποιηθούν οι αρχές του τόπου
Εκτός αυτού, οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης, ζητούν τη στήριξη των τοπικών αρχών, ώστε να προωθηθούν σε εκθέσεις τα προϊόντα της μέλισσας. Το εξαιρετικής ποιότητας μέλι της Ροδόπης θα πρέπει να παρουσιαστεί στις αγορές, την στιγμή μάλιστα που μιλάμε για καλάθι τοπικών προϊόντων, δήλωσε ο κ. Ζάχος. Ανέφερε επίσης πως ο συνεταιρισμός σχεδίαζε να παρουσιάσει τα προϊόντα που παράγει σε διεθνή έκθεση τροφίμων της Γερμανίας, στην «ΑNUGA» Κολωνίας ωστόσο τα σχέδια ναυάγησαν, καθώς η Περιφέρεια δεν κατάφερε να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια.

«Παρόλο που κινητοποιηθήκαμε πολύ γρήγορα, δυστυχώς η Περιφέρεια δεν μπόρεσε να μας στηρίξει με 6000 ευρώ για να παρουσιαστούμε σ’ αυτή την διεθνή έκθεση. Συζητάμε σχεδόν με τον μισό πλανήτη για τα προϊόντα της περιοχής μας, για το μέλι, για τα προϊόντα της κυψέλης, με Ρωσία, Ουγγαρία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Δανία κ.α.
Έχουμε μια επαφή με ανθρώπους από το εξωτερικό για την προώθηση των προϊόντων και εδώ θέλουμε οπωσδήποτε την συνεργασία της Περιφέρειας προκειμένου να μπορέσουμε μέσα από την εξωστρέφεια να ξεκινήσουμε πωλήσεις κι εξαγωγές». Το φημισμένο ανθόμελο Κομοτηνής όπου έχει σταλεί ως δείγμα κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις με την γεύση και το χρώμα και τα συστατικά του.


Ο κ. Ζάχος με τα μέλη του συνεταιρισμού κ. Σαββίδη και κ. Ευθυμιάδη

Συνδυασμός ενημέρωσης κι διασκέδασης στο φεστιβάλ μελιού
Πάντως στο πλαίσιο του φεστιβάλ μελιού εκτός από την ενημέρωση γύρω από τα προϊόντα της μέλισσας περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ ξεκινά αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα με ομιλία του προέδρου του συνεταιρισμού Δημήτρη Ζάχου, χαιρετισμό του δημάρχου θα ακολουθήσει παράσταση του Θεάτρου Σκιών από τον παραδοσιακό καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Βουλτσίδη. Τη δεύτερη μέρα θα προσφερθούν παραδοσιακά προϊόντα στους επισκέπτες, και η λέκτορας του ΑΠΘ κ. Χρύσα Τανανάκη θα αναφερθεί σε ομιλία της στα προϊόντα της κυψέλης και στη διατροφική τους αξία. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «Εγώ και ο Χάρης».
Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν προϊόντα ομορφιάς με βάση την πρόπολη, το μέλι και το φυσικό κερί και τέλος συγκροτήματα της περιοχής θα χορέψουν σε παραδοσιακούς ρυθμούς.

Πάντως κυκλοφόρησαν εκατοντάδες αφίσες και προσκλήσεις ενώ γίνεται και μια ευρύτερη πρόσκληση και στους ενοίκους των ξενοδοχείων γειτονικών πόλεων και με αφορμή τις γιορτές της παλιάς πόλης Ξάνθης ναρθούν και στην Κομοτηνή να γευτούν το τοπικό μέλι και να απολαύσουν το κλίμα του φεστιβάλ.
Χορηγοί επικοινωνίας του τριήμερου φεστιβάλ μελιού και προϊόντων της μέλισσας είναι η εφημερίδα «Χρόνος» και το ράδιο Χρόνος 87,5 fm.

Πηγή: εφημερίδα "Χρόνος" της Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.