Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κίνδυνος πτώχευσης μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας



Ο κίνδυνος να ολικής κατάρρευσης ενός μεγάλου τραπεζικού οργανισμού είναι πραγματικός...



Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο του πανικού που έχει επικρατήσει στις αγορές. Για το Νικολά Βερόν, οικονομικό αναλυτή του ινστιτούτου έρευνας Bruegel, η Ευρώπη δεν έχει ενισχύσει αρκετά το τραπεζικό της σύστημα.


Σε συνέντευξή του στην έγκυρη γαλλική εφημερίδα «LeMonde» ο ακαδημαϊκός οικονομολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εύθραυστη κατάσταση που βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Νικολά Βερόν αναφέρει ότι το πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η έκθεσή τους στα κράτη της Ευρωζώνης που με τη σειρά τους έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ουσιαστικά τρεις κρίσεις: αυτή των τραπεζών, αυτή των κρατών που οι προοπτικές τους ανάπτυξης δεν αρκούν για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους και αυτή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που αποδεικνύονται ανίκανα να προσφέρουν τις απαραίτητες λύσεις.


Η τραπεζική κρίση είναι ήδη παλιά. Η Ευρώπη όμως ποτέ δεν συμμαζεύτηκε πραγματικά από τη στιγμή που πτώχευσε η LehmanBrothers και συγκεκριμένα το 2009, όταν οι συνθήκες της αγοράς ήταν πιο ευνοϊκές. Αυτή το πληρώνει σήμερα.

 Ο έγκριτος οικονομολόγος διαφοροποιεί την παρούσα φάση της κρίσης από εκείνη του 2008-2009 και επισημαίνει ότι θα πρέπει αυτή που ακούν εξουσία είτε πολιτική είτε οικονομική να κινηθούν γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αποκλείει την κατάρρευση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού οργανισμού και  τονίζει το ρίσκο που υπάρχει σήμερα για τους θεσμικούς επενδυτές.

 πηγή: "Le Monde"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.