Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ώρα μηδέν για την Ελλάδα! Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Βρισκόμαστε στην κυριολεξία με το ενάμισυ πόδι πριν την χρεωκοπία. Το planet-greece αποκαλύπτει το τηλεφώνημα Βενιζέλου στον Παπανδρέου. Οι δραματικές ώρες εν όψει του απόλυτου οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου. Τα λόγια του Σόιμπλε, ο Σαμαράς και ο ρόλος που είναι πολύ πιθανό να αναλάβει ο Κάρολος Παπούλιας...


Το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός ξύπνησε όντας σίγουρος ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης (το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, η εργασιακή εφεδρεία και το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων) θα κατεύναζαν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Η Παρασκευή βρήκε τον Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, σε σχετική ησυχία ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Ότι ο σκόπελος της άρνησης αρκετών χωρών να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, θα ξεπεραστεί κι ότι η χώρα θα βγει από το επικίνδυνο οικονομικό αδιέξοδο. Ο Πρωθυπουργός είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει για τις ΗΠΑ με εμπορική πτήση μέσω Γερμανίας. Οι συνεργάτες του ανεχώρησαν, ακολουθώντας το πρόγραμμα για την Αμερική κατα ξημερώματα του Σαββάτου βρίσκονταν ήδη στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος μετέβη στο Λονδίνο, όπου σχεδίαζε να παραμείνει για περίπου 30 ώρες κι από εκεί να συνεχίσει για την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Μέχρι που το τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου τίναξε το ταξίδι στον αέρα αλλά και όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το τηλεφώνημα Βενιζέλου

Απολύτου εμπιστοσύνης πηγή του planet-greece, μας αποκάλυψε τον δραματικό διάλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό.
"Γιώργο γύρνα πίσω. Δεν μπορώ να σηκώσω το βάρος μόνος μου" ήταν τα πρώτα λόγια προϊδεάζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου ότι τα πράγματα στο Eurogroup όχι μόνο δεν πήγαν καλά, αλλά φαίνονται να είναι έτοιμοι ψυχολογικά οι Ευρωπαίοι ακόμη και για χρεωκοπία της χώρας μας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξομολογήθηκε στον Πρωθυπουργό όχι μόνο τις ανησυχίες του, που πλέον κινούνται στα όρια του εφιάλτη, αλλά και τα μηνύματα που εισέπραξε από τους Ευρωπαίους.

"Φρένο στο χαράτσι, κάντε απολύσεις... χθες!"

Οι Ευρωπαίοι διεμήνυσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο ό,τι η σχεδιαζόμενη έκτακτη είσπραξη χρημάτων μέσω του μέτρου για την ακίνητη περιουσία στον λογαριασμό της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική. Αντιλήφθηκαν ότι το μέτρο όχι μόνο δε θα αποδόσει τα προσδοκώμενα έσοδα αλλά θα αποτύχει παταγωδώς.

Από την άλλη, επιτέθηκαν στον Έλληνα υπουργό για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα να πραγματοποιηθούν για το 2011 περίπου 7.500 προσλήψεις στο δημόσιο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη σχεδόν 25.000 ανθρώπων! Και πλέον ζητούν τα... αυτονόητα. Όχι εργασιακή εφεδρεία και άλλα τερτίπια, αλλά απολύσεις! Και μάλιστα από... χθες! Στο Eurogroup δόθηκε ακόμη και νούμερο στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για αρχή, 40.000 άνθρωποι πρέπει να απολυθούν. Το νούμερο που πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να πιάσει η κυβέρνηση είναι η εκοικονόμιση συνολικά 4,5 δις ευρώ!

"The game is over"

"Δε μας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Πάρτε μέτρα να αποφύγετε την χρεωκοπία". Αυτά τα σκληρά λόγια ανήκουν στον Βέλγο υπουργό οικονομικών Ντιτιέ Ρέιντερς. Το μήνυμα είναι σαφές. Τόσα χρόνια μας δάνειζαν κράτη, λαοί. Ήταν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών τους. Χρήματα τα οποία δίδονταν επί σειρά ετών στην Ελλάδα κι αντί να προωθηθούν για επενδύσεις, πήγαιναν σε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, σε ύποπτες επιδοτήσεις, σε βίλες και Μερσέντες. Υπό το φάσμα της γενικότερης χρεωκοπίας αλλά και την οικονομική κρίση να χτυπάει για τα καλά, πλέον, τους πολίτες τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν τον δρόμο του σταυρώματος της Ελλάδας, για να αποφύγουν περιπέτειες στις χώρες τους. Δώσαμε δικαιώματα και τώρα μας επιβάλουν τους δικούς τους ρυθμούς, στον χορό που αυτοί επέλεξαν για εμάς.

Σόιμπλε: Πάτε να παρανομήσετε, βρείτε λύση, κάντε απολύσεις.

Σφοδρότατη επίθεση κατά τη διάρκεια του Eurogroup δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανκ Σόιμπλε.  Ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις αντιδράσεις της κοινωνίας στο μέτρο της ακίνητης περιουσίας μέσω ΔΕΗ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. "Θα αποδόσει το πολύ 1 δις, τη στιγμή που ζητάτε τουλάχιστον 2" ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε, τονίζοντας κινείται στα όρια της παρανομίας. Κι εκεί ήρθε η βόμβα για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να λάβει η κυβέρνηση.
"Το πρόβλημα είναι το δημόσιο. Επιβάλετε συνεχώς φόρους για να αποφύγετε τις απολύσεις. Πρέπει να συρρικνωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων, να προχωρήσετε άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις, να πουλήσετε ακίνητη περιουσία" ήταν, σε λίγες γραμμές, τα λόγια του Γερμανού, ο οποίος προσέθεσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για να ληφθούν τα μέτρα είναι η πολιτική συνένεση.

Συγκυβέρνηση ή εκλογές

Οι ώρες που περνούν είναι δραματικές. Οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία οργιάζουν. Κάποιες κάνουν λόγο ακόμη και για προκήρυξη εκλογών την Δευτέρα ίσως και την Τρίτη. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν το θέλει κανείς. Γιατί κανείς δε θέλει να πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα της ενδεχόμενης χρεωκοπίας αλλά και των de facto μέτρων μαζικών απολύσεων στο δημόσιο. Η προωθούμενη από πολλά κυβερνητικά στελέχη λύση είναι η συνένεση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, ακόμη κι έτσι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική συγκυβέρνησης προτιμώντας τη λύση των εκλογών. Γνωρίζει ότι σε ενδεχόμενο που πει το "ναι" θα βάλει ταφόπλακα στην φιλοδοξία του να αναλάβει κάποια στιγμή ως Πρωθυπουργός τα ηνία της χώρας. Όλα αυτά τα γνωρίζει. Είχε δύο τηλεφωνικές επαφές χθες τόσο με τον Πρωθυπουργό, όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όμως, προς το παρόν, δείχνει άκαμπτος.

Όπως και να'χει, τα περιθώρια, πλέον, δεν στενεύουν επικίνδυνα. Έχουν εξαντληθεί. Και πρέπει... χθες να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα, χωρίς υπερβολή, ίσως και να μετράει μέρες ζωής, αν δεν κρατήσουν όλοι την ψυχραιμία τους, δεν λογικευτούν και δεν κάτσουν σε ένα τραπέζι να λάβουν ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ και πραγματοποιήσιμες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.