Αναβάλλονται οι αποφάσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, καθώς η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη προς το τέλος του Οκτωβρίου και ως εκ τούτου...
ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Σε δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Ευρωπαίος Επίτρoπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης το Νοέμβριο δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα.
Διέψευσαν ακόμη τη σχετική φιλολογία περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή χρεοκοπίας της χώρας. Τα μέλη της Ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για 2013, 2014
Οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2013 και το 2014 και υπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.
Σημείωσαν πάντως ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.
«Τα μέτρα κινούνται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση... αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και να συνεχίσουμε την επιθεώρηση», δήλωσε ο Ολι Ρεν. Επανέλαβε ότι «υπήρξε αστοχία αυτήν τη χρονιά» και πρόσθεσε ότι «σημαντικό είναι η Ελλάδα να πετύχει ή να ξεπεράσει τους στόχους το 2012 σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, και να βελτιώσει τις επιδόσεις της το 2011».
Επανεξετάζονται οι όροι του PSI
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της αρωγής προς την Ελλάδα (το λεγόμενο PSI), οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες (τράπεζες, ταμεία κ.α.) κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ζήσαμε αλλαγές από τότε που λάβαμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επομένως εξετάζουμε τεχνικές αναθεωρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Λύση στο θέμα των εγγυήσεων για τη Φινλανδία
Οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν ανακοίνωσαν πως επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η οποία συμφωνήθηκε, η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, ωστόσο θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας σχετικά με το δανεισμό της Ελλάδας, τελικά θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδράμει την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, οι χώρες που θα ζητούν εγγυήσεις θα πρέπει σε αντάλλαγμα να καταβάλλουν ολόκληρη τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, του ESM, σε μία μόνο δόση.
Ακόμα, θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF. Στην περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει.
Υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του EFSF Γιούνκερ - Ρεν
Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας αλλά και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
Μάλιστα ο κ. Ρεν τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο EFSF σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρείς μεγάλες κρίσεις: της οικονομικής ανάπτυξης, των κρατικών χρεών και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ και Reuters
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.