Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τι τραβάει ο Asimo

Ένας ρομποτικός βραχίονας που θα αναλάβει επικίνδυνες αποστολές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βασίστηκε στην τεχνολογία του Asimo, του διάσημου ανθρωποειδούς ρομπότ της Honda. Το ίδιο το ρομπότ αναβαθμίστηκε με νέες ικανότητες, δεν θα μπορούσε όμως να εργαστεί σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες... Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Honda Τακανόμπου Ίτο, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με την Tepco, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι. Ο ρομποτικός βραχίονας της Honda (ένθετη κάτω δεξιά) θα χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα και κλείσιμο βαλβίδων τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν άνθρωποι.

Η Honda σχεδίαζε αρχικά να στείλει στο εργοστάσιο τον ίδιο τον Asimo, σύντομα όμως κατάλαβε ότι το ρομπότ δεν θα μπορούσε να κινηθεί ανάμεσα στα συντρίμμια και θα εμφάνιζε βλάβες λόγω της ακτινοβολίας.

Παρόλα αυτά, η αναβαθμισμένη έκδοση του ρομπότ που παρουσίασε η εταιρεία έχει σημαντικά βελτιωμένες ικανότητες.

Το σημαντικότερο είναι ότι το ρομπότ μπορεί τώρα να κινείται αυτόνομα σε συνωστισμένους χώρους, αντί με τηλεχειρισμό.

Μπορεί επίσης να τρέχει με ταχύτητα 9 χιλιομέτρων την ώρα, όσο ένας άνθρωπος που κάνει τζόκινγκ. Μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούσε τα 6 χλμ ανά ώρα.

Ακόμα, ο Asimo μπορεί πλέον να ισορροπεί και να περπατά σε ανώμαλες επιφάνειες. Μπορεί επίσης να κινεί κάθε δάχτυλο ανεξάρτητα, ώστε να επικοινωνεί στη νοηματική.

Στην επίδειξη της Honda, το ανθρωποειδές ρομπότ χρησιμοποίησε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων και ανάλυσης ήχων για να ξεχωρίσει τις φωνές τριών γυναικών που μιλούσαν ταυτόχρονα. Κατάλαβε ότι η πρώτη ήθελε καφέ, η δεύτερη πορτοκαλάδα και η τρίτη τσάι, και κατάφερε να σερβίρει μια κούπα καφέ χωρίς ατυχήματα.

Είναι μια σημαντική βελτίωση για το ρομπότ, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 και έγινε ρεζίλι προ ετών κατρακυλώντας στις σκάλες.

Παρά τις βελτιώσεις, πάντως, η Honda παραδέχεται ότι ο Asimo είναι ακόμα ανίκανος για κάποια ουσιαστική εργασία σε πραγματικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.