Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Περιοριστικοί όροι στις κάμερες

Tη χρήση καμερών από ιδιώτες σε κοινόχρηστους χώρους και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων εισάγει προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας...
και Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Μόσχος, ο οποίος, όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα της συζήτησης και η απόφαση που θα ληφθεί θα διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς λήψη απόφασης, λόγω της ιδιαίτερης, όπως σημειώνει, σοβαρότητας του θέματος.
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας σημειώνει ακόμη πως έχει καταγγελθεί από πολίτες ότι τρεις τουλάχιστον ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν συστήματα βιντεοεπιτήρησης των ιδιωτικών τους χώρων, προφανώς για λόγους ασφαλείας, των οποίων ωστόσο οι κάμερες, είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο, ώστε η λήψη να περιλαμβάνει και κοινόχρηστους χώρους, όπως τα πεζοδρόμια και τους δρόμου.
Συγκεκριμένα, όπως λέει ο κ. Μόσχος, τέτοια συστήματα έχουν εγκατασταθεί:
- Στην οδό Α. Γαζή με Χατζηαργύρη, έξω από μία φαρμακαποθήκη με την κάμερα να είναι στραμμένη στο βόρειο τμήμα του πεζοδρομίου της Γαζή.
- Στην οδό Χατζηαργύρη, έξω από ένα κατάστημα με την κάμερα να λαμβάνει εικόνες και από το πεζοδρόμιο
- Στην οδό Αθ. Διάκου αρ. 5 έξω από ξενοδοχείο με την κάμερα να είναι τοποθετημένη στον πρώτο όροφο και να είναι στραμμένη προς την οδό Αθ. Διάκου επιτηρώντας όχι μόνο τον απέναντι χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου, αλλά και το δρόμο.
Ακόμη ο κ. Μόσχος σημειώνει ότι ο λόγος που εισάγεται το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου είναι ότι πληθαίνουν τα φαινόμενα εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης χωρίς να τηρούνται οι αυστηροί όροι και προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η κείμενη νομοθεσία (όπως π.χ. η γνωστοποίηση με πινακίδες), διαμορφώνοντας εκτός των άλλων και μία νοοτροπία συνήθειας από τους δημότες λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, κάτι το οποίο προκαλεί εύλογη ανησυχία.
Στην εισήγηση ο Αντιδήμαρχος επισυνάπτει και την υπ΄ αριθμόν 1/2011 Οδηγία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία στο άρθρο 6 σημειώνει τα εξής:
«Κατά την επιτήρηση της περιμέτρου κτιρίων με σκοπό την ασφάλεια προσώπων ή και αγαθών (π.χ. προστασία της ιδιοκτησίας από φθορές), απαγορεύεται η λήψη εικόνας από παράπλευρες οδούς και πεζοδρόμια, καθώς ενυπάρχει ο κίνδυνος παρακολούθησης των περαστικών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μία τέτοια λήψη μπορεί να επιτρέπεται μόνον εφόσον πρόκειται για χώρο με αυξημένες ανάγκες ασφαλείας οι οποίες προσδιορίζονται α) είτε: λόγω της «φύσεως» του χώρου (π.χ. κρατικά κτήρια, μεγάλα ξενοδοχεία) β) είτε επειδή πρόκειται για χώρο όπου έχουν προηγηθεί επικίνδυνες επιθέσεις κατά της ζωής και της περιουσίας και υπάρχουν πλέον δικαιολογημένες υπόνοιες ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλες (π.χ. μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής των τραπεζών - ΑΤΜ, χώροι εισόδου - εξόδου ξενοδοχείων). Στις περιπτώσεις αυτές η λήψη πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο παράπλευρο χώρο (π.χ. η τοποθέτηση καμερών στα ΑΤΜ πραγματοποιείται έτσι ώστε να λαμβάνεται εικόνα μόνο από το χώρο εγκατάστασης του μηχανήματος και το χώρο που βρίσκεται ο εκάστοτε χρήστης). 2. Λήψη εικόνας από εισόδους ή εσωτερικό γειτονικών κατοικιών, κτηρίων ή άλλων χώρων, ο υπεύθυνος επεξεργασίας απαγορεύεται να λαμβάνει εικόνα από εισόδους ή εσωτερικό γειτονικών κατοικιών, κτηρίων ή άλλων χώρων».

taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.