Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλες επιχειρήσεις στο πτωχευτικό κώδικα


Μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν στην αγορά, στριμώχνονται στην ουρά για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η Elite, με τα παπούτσια, και η Κου Κου, με τα παιχνίδια είναι μόνο μερικές από αυτές...





«Απόγνωση» είναι η λέξη που περιγράφει το κλίμα στον εμπορικό κόσμο, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών πιστοποιούν ότι φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται. Στην αλυσίδα των εμπορικών επιχειρήσεων που αναζητούν προστασία από τους πιστωτές τους προστίθενται διαρκώς και νέες, αφού η έξοδος από την αγορά αποτελεί μονόδρομο όταν αυτή ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

Επιπλέον, επιχειρηματίες τονίζουν στην «Καθημερινή» ότι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο στις προσπάθειές τους να γυρίσουν σελίδα, καθώς οι συνεχείς απεργίες σε συνδυασμό με την πληθώρα των αιτημάτων προς επεξεργασία οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της υποδηματοποιίας Elite, το αίτημα της οποίας για ένταξη στο άρθρο 99 εγκρίθηκε τελικώς την περασμένη εβδομάδα από το Εφετείο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα από τον Δεκέμβριο του 2009. Το αίτημά της είχε αρχικά απορριφθεί ωστόσο, τελικώς εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 99 καθώς έχει έλθει σε συνεννόηση με το 80% περίπου των πιστωτών της κι έχει θέσει σε εφαρμογή πλάνο αναδιάρθρωσης, προχωρώντας στο κλείσιμο καταστημάτων.

Στα μέσα Οκτωβρίου (14/10) εκδικάστηκε το αίτημα της αλυσίδας παιχνιδιών Κου Κου για την προσφυγή της στο άρθρο 99 και πλέον η διοίκησή της τελεί εν αναμονή της έκδοσης απόφασης, 11 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας. Η βορειοελλαδική αλυσίδα έχει έλθει σε συνεννόηση με τη συντριπτική πλειονότητα των πιστωτών της (80,5%), ενώ εφαρμόζει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δικτύου της, κλείνοντας περί τα 10 καταστήματα συνολικά και περικόπτοντας τις δαπάνες της κατά 50%. Η διοίκηση της Κου Κου θέλει να διατηρήσει την εταιρεία ζωντανή και προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζει τις προσπάθειές της. Ωστόσο, οι συγκυρίες δεν βοηθούν καθόλου και οι προσδοκίες για την αποδοτικότητα της επερχόμενης εορταστικής περιόδου, που συνιστά πολύ σημαντικό μέρος του τζίρου των παιχνιδιών, είναι μειωμένες.Την ίδια στιγμή, η υπόθεση της Ριντένκο παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης υπαγωγής της θυγατρικής της Ridenco Commercial στις διατάξεις του άρθρου 99 διαρκώς αναβάλλεται. Επόμενο ραντεβού έχει οριστεί για τις 23 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η κυπριακή θυγατρική της Woodland Designs Plc έλαβε από το Δικαστήριο της Λευκωσίας νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 για την υποβολή ένστασης κατά της αίτησης διάλυσης της εταιρείας από χρηματοδοτικό οργανισμό, ενώ το ίδιο δικαστήριο όρισε δικάσιμο για την υπόθεση στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Τα εναπομείναντα καταστήματα του άλλοτε υγιούς ομίλου βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς εκποίησης των εμπορευμάτων τους, δεδομένου ότι έχει χαθεί η αντιπροσώπευση των αντίστοιχων εμπορικών σημάτων από τη Ριντένκο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης η απόφαση για την υπαγωγή της βορειοελλαδικής εταιρείας ένδυσης Φάννυ Α.Ε. στις διατάξεις του άρθρου 99, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση είχε αναζητήσει προστασία ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Η υπόθεση μάλιστα έλαβε δραματικές διαστάσεις τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της σύλληψης της ιδιοκτήτριας της εταιρείας για οφειλές ΦΠΑ που προσεγγίζουν τις 600.000 ευρώ. Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αναφέρουν ότι λογικά αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και για άλλες εταιρείες που έχουν προσφύγει στο άρθρο 99 κι έχουν υψηλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το κράτος. Στις διατάξεις του άρθρου 99 προσέφυγαν το καλοκαίρι και οι εταιρείες Γλου και Γαβαλάς, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για αύξηση των λουκέτων ήδη προβληματικών εταιρειών ακόμη και μέσα στις γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.