Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Όσοι έχουν μπλέ μάτια τους αφορά

Τα άτομα που έχουν γαλάζια μάτια έχουν έναν μοναδικό κοινό πρόγονο, όπως έδειξε μία νέα μελέτη.
Μία ομάδα επιστημόνων εντόπισε μία γενετική μετάλλαξη που έχει ως αποτέλεσμα τα γαλάζια μάτια. Η μετάλλαξη συνέβη πριν από 6000 με 10000 χρόνια, συνεπώς πριν δεν υπήρχαν γαλανομάτηδες....
«Αρχικά, είχαμε όλοι καστανά μάτια,» αναφέρει ο Hans Eiberg, γενετιστής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η μετάλλαξη επηρέασε το λεγόμενο OCA2 γονίδιο, που παίζει ρόλο στην παραγωγή μελανίνης, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα.

«Μία γενετική μετάλλαξη, που επηρέασε το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «διακόπτη» , ο οποίος κυριολεκτικά «έκλεισε» τη δυνατότητα παραγωγής καστανών ματιών,» πρόσθεσε ο Eiberg.

Ο γενετικός διακόπτης βρίσκεται στο παρακείμενο γονίδιο του OCA2 και, αντί να θέτει σε ολοκληρωτική αδράνεια το γονίδιο, περιορίζει τη δράση του, μειώνοντας έτσι την παραγωγή μελανίνης στην ίριδα. Για την ακρίβεια, ο «διακόπτης» αυτός «αραιώνει» το καστανό χρώμα σε γαλανό.

Εάν το γονίδιο OCA2 ήταν εντελώς ανενεργό, τα μαλλιά, τα μάτια και η επιδερμίδα μας δεν θα είχαν καθόλου μελανίνη, μία πάθηση που ονομάζεται αλμπινισμός.

«Είναι ακριβώς αυτό που περίμενα να δω από όλα όσα γνωρίζουμε γύρω από την επιλογή στον τομέα αυτό,» αναφέρει ο John Hawks από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης γύρω από το γονίδιο OCA2. Να σημειωθεί ότι ο Hawks δεν πήρε μέρος στη μελέτη.

Ο Eiberg και η ομάδα του εξέτασαν DNA από μιτοχόνδρια γαλανομάτηδων ατόμων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιορδανία, η Δανία και η Τουρκία. Το γενετικό υλικό ανήκε σε γυναίκες, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί η μητρική γενεαλογία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν συγκεκριμένα τις αλληλουχίες του DNA στο γονίδιο OCA2 και τη γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με τη διακοπή της παραγωγής μελανίνης.



Με το πέρασμα των γενεών, τμήματα του προγονικού DNA ανακατεύονται, ώστε τα άτομα να έχουν διαφορετικές αλληλουχίες. Κάποια από αυτά τα τμήματα, εντούτοις, που δεν ανασχηματίστηκαν, ονομάζονται απλότυποι. Εάν μία ομάδα ανθρώπων έχει μακρύ απλότυπο, αυτό σημαίνει ότι η αλληλουχία προέκυψε σχετικά πρόσφατα στους προγόνους μας και έτσι η αλληλουχία του DNA δεν είχε αρκετό χρόνο για να αναμειχθεί.

«Αυτό που κατάφεραν να δείξουν είναι ότι τα άτομα που έχουν μπλε μάτια στη Δανία αλλά και την Ιορδανία, έχουν όλα τον ίδιο απλότυπο, όλα έχουν ακριβώς τις ίδιες γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με τη μοναδική αυτή μετάλλαξη που κάνει τα μάτια γαλανά,» επισημαίνει ο Hawks.
Διακόπτης μελανίνης

Η μετάλλαξη είναι αυτή που ρυθμίζει τον διακόπτη του OCA2 για την παραγωγή μελανίνης και ανάλογα με την ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα, ένα άτομο καταλήγει να έχει χρώμα ματιών μεταξύ καστανού και πράσινου.

Τα άτομα με καστανά μάτια έχουν μία σχετικά μεμονωμένη παραλλαγή στην περιοχή εκείνη του DNA που ελέγχει την παραγωγή μελανίνης. Οι επιστήμονες, όμως, βρήκαν πως τα άτομα με γαλάζια μάτια έχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτής της παραλλαγής στην ποσότητα της μελανίνης στα μάτια τους.

«Από τα 800 άτομα που μελετήσαμε, βρήκαμε μόνο ένα άτομο που δεν συμβάδιζε με τον κανόνα αυτό - τα μάτια του ήταν γαλάζια με μία κηλίδα καφέ,» τόνισε ο Eiberg, αναφερόμενος στο εύρημα ότι τα άτομα με μπλε μάτια έχουν όλα την ίδια αλληλουχία στο DNA που σχετίζεται με την παραγωγή μελανίνης.

«Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως όλα τα άτομα που έχουν γαλάζια μάτια έχουν κοινό πρόγονο. Όλα κληρονόμησαν τον ίδιο διακόπτη ακριβώς στο ίδιο σημείο του DNA τους,» εξηγεί ο Eiberg και οι συνεργάτες του.

Ο γενετικός διακόπτης μεταδόθηκε με κάποιον τρόπο σε ολόκληρη την Ευρώπη και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο.«Το πραγματικό ερώτημα είναι «Πώς, ενώ πριν από 10000 χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας γαλανομάτης στη Γη, σήμερα περίπου το 20%-40% των Ευρωπαίων έχει γαλάζια μάτια;»» αναρωτιέται ο Hawks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.