Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Δέκα σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology» καταγράφει και κατατάσσει τις δέκα σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις για τη χρονιά που πέρασε. Το ίδιο έκανε και φέτος, με μια σειρά από ευρήματα που άφησαν ξεχωριστό στίγμα....
Στη δεκάδα, λοιπόν, βρίσκονται: η ταφή ενός Βίκινγκ σε πλοίο, που ήρθε στο φως σε εξαιρετικά καλή κατάσταση στο Αρνταμούρχαν της Σκοτίας (η πρώτη επί βρετανικού εδάφους). Ο νεκρός ήταν ένας υψηλόβαθμος πολεμιστής που είχε ταφεί με τα όπλα του.

Η αποκάλυψη ενός κτιρίου της νεολιθικής εποχής στο Ουάντι Φαϊνάν της Ιορδανίας, που χρονολογείται 11.700 χρόνια πριν από σήμερα, έχει σχήμα οβάλ και ήταν κατασκευασμένο από λάσπη. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περιβάλλεται από δύο αναβαθμούς που θυμίζουν κατασκευή αμφιθεάτρου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία είχε στέγη που κάλυπτε ένα μέρος του.

Τα υπολείμματα δέρματος που βρέθηκαν σε απολιθωμένα κατάλοιπα του Australopithecus sediba που ανακαλύφθηκαν στη Μάλαπα της Νότιας Αφρικής. Τα κατάλοιπα είναι 2,2 εκατομμυρίων ετών και ένα λεπτό στρώμα ορυκτών που εντοπίστηκε πάνω τους θεωρείται ότι θα μπορούσε να είναι τα κατάλοιπα δέρματος.

Η ανακάλυψη των αρχαιότερων εξημερωμένων σκύλων στο Πρεντμόστι της Τσεχίας. Πρόκειται για τη δημοσίευση μελέτης, η οποία αναφέρεται σε τρία κρανία σκύλων, που χρονολογούνται περί τα 31.500 χρόνια πριν και παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που τα διαχωρίζουν από τον πρόγονό τους, το λύκο.

Η αποκάλυψη σπάνιας ταφής γυναίκας, που ήταν ηγεμόνας των Μάγια, στο Νακούμ της Γουατεμάλας. Η γυναίκα έφερε δύο αγγεία στην κορυφή του κεφαλιού και η ταφή της συνοδευόταν από πολύτιμα αντικείμενα.

Η ψηφιακή ανασύνθεση του «γυμνασίου μονομάχων» που βρέθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Καρνούντουμ στην Αυστρία. Είναι ένα κλειστό συγκρότημα με εσωτερική αυλή, κυκλικό χώρο προπόνησης, χώρους διαμονής και νεκροταφείο, δεξαμενές και μονοπάτια.

Η αποκάλυψη υπολειμμάτων γεύματος σε κινεζικές ταφές στις επαρχίες Σαανξί και Ξινγκιάνγκ. Η παλαιότερη σούπα του κόσμου είναι 2.000 ετών, η συγκεκριμένη μάλιστα που βρέθηκε σε αγγεία ήταν σούπα σκύλου.

Τα ευρήματα από την ανασκαφή προκολομβιανών εγκαταστάσεων στο Ταράκο, στην άκρη της λίμνης Τιτικάκα του Περού, που έδειξαν πολλά για τον πόλεμο και τη γέννηση των εθνών.

Η ανακάλυψη του φαλαινοθηρικού «Δύο Αδέρφια», που βυθίστηκε το 1823 στη Χαβάη. Το πλοίο κατέχει ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνική ιστορία, γιατί καπετάνιος του ήταν ο σκληρός Τζόρτζ Πόλαρντ Τζούνιορ. Το πρώτο πλοίο του Πόλαρντ, το «Εσεξ», εμβολίστηκε και βυθίστηκε από μία φάλαινα φυσητήρα, δίνοντας την έμπνευση στον Χέρμαν Μέλβιλ για τη δημιουργία του περίφημου έργου του «Μόμπι Ντικ».

Τέλος, το περιοδικό κάνει ειδική αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία των αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.