Σε Κομισιόν και ΔΝΤ εμφανίζονται πλέον πεπεισμένοι πως η φετινή δημοσιονομική προσαρμογή είναι αμελητέα καθώς το έλλειμμα κινείται προς την περιοχή του 10% του ΑΕΠ , πολύ κοντά στο κλείσιμο του 2010 (10,6%) και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι αποτελεί μονόδρομο η λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος εντός του επόμενου έτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται βέβαιο ότι...
η τρόικα θα απαιτήσει στο νέο μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ να συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις για το 2012 ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό..
Με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ύψος των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται πως θα ξεπερνά τα 3 δις ευρώ και θα είναι εστιασμένες στο σκέλος των δαπανών.
Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
-Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά το «φιάσκο» με την εφεδρεία η οποία εξελίχθηκε σε έξοδο μέσω συνταξιοδότησης χιλιάδων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα επαναφέρει -αυτή την φορά πιο πιεστικά από κάθε άλλη φορά - στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των απολύσεων το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί «ταμπού» για την ελληνική κυβέρνηση.
-Νέες περικοπές στις συντάξεις εξαιτίας και της τεράστιας «μαύρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων η οποία κατά την τρόικα απειλεί την βιωσιμότητα τους αν δεν μειώσουν άμεσα τις δαπάνες τους.
-«Ψαλίδισμα» αποδοχών για δικαστικούς , γιατρούς του ΕΣΥ , στρατιωτικούς , αστυνομικούς και λοιπούς ένστολους. Μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε αλλαγές και στα ειδικά μισθολόγια εντός του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους που όμως δεν προχώρησαν. Πλέον είναι ορατές οριζόντιες μειώσεις αποδοχών για 200.000 υπαλλήλους.
- «Λουκέτο» δημόσιων φορέων. Μπορεί να έχει εξαγγελθεί κατ΄ επανάληψη αλλά μέχρι στιγμής παραμένει στα χαρτιά. Είναι δε πιθανόν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων να προκύψουν εντός των πρώτων μηνών του 2012 σαρωτικές παρεμβάσεις υπό την πίεση της τρόικας .
-Περιστολή των κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων. Εκτιμάται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για δραστική μείωση κοινωνικών δαπανών με δεδομένο ότι παραμένουν υψηλές αλλά και αναποτελεσματικές. Σε ετήσια βάση υπολογίζονται στα 9 δις ευρώ.
-Συρρίκνωση φαρμακευτικών δαπανών και εξόδων περίθαλψης.
-Περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.
Βέβαια στην παρούσα φάση η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για πρόσθετα μέτρα θα δοκιμάσει τις «αντοχές» των κομμάτων που την στηρίζουν . Είναι γνωστό πως η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί να προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας στην λήψη νέου πακέτου μέτρων και αν αυτό χρειαστεί να αποφασιστεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2012 τόνισε πως «η διαπραγμάτευση είναι τώρα και είναι αυτονόητο ότι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός πρέπει να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης, για να κάνουμε όλοι μαζί τη διαπραγμάτευση αυτή».
«Όποιος έχει να προτείνει οτιδήποτε, δεν χρειάζεται να περιμένει να επαναδιαπραγματευτεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τη ψήφισή της από τη Βουλή και όταν θα δεσμεύεται πλέον η χώρα. Δεν περιμένουμε την επαναδιαπραγμάτευση. Έχουμε μπροστά μας τη σκληρή και πραγματική διαπραγμάτευση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς η τρόικα θα ζητήσει την λήψη πρόσθετων μέτρων καθώς η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού κινείται εκτός στόχων (παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τους) και παράλληλα υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες ως προς την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων του προϋπολογισμού του 2012.
Εφέτος στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου η υστέρηση των εσόδων έφθασε στα 2,7 δις ευρώ και είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθεί εντός του Δεκεμβρίου ώστε να κλείσε το έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και οικονομικών αναλυτών συγκλίνουν πως η ύφεση θα είναι βαθύτερη από την προβλεπόμενη και θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 6%.
Γι΄ αυτό και θεωρείται πως το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.
Όμως και για το 2012 προβλέπεται ότι η ύφεση είναι σχεδόν αδύνατον να περιοριστεί το 2,8% όπου οριοθετείται στον προϋπολογισμό. Με την ανεργία να κινείται προς το 18% και τις αποδοχές να συρρικνώνονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εισπράξεις από φόρους θα υποστούν νέα μείωση εντός του επόμενου έτους.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την επιτυχή ή μη έκβαση του PSI Plus το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου θα περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για τόκους κατά 5,1 δις ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο δεν είχε ληφθεί υπόψη η θετική συμβολή του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.
πηγή:http://www.exipno.gr/
- Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
- MNI: E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
- Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Επέστρεψε εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Τράβηξε το αυτί του Τσίπρα η Μέρκελ κι εκείνος... χαχάνιζε! [εικόνες]
Γελάκια, γκριμάτσες, αγκαλίτσες και... χορατά, από...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
E.E. και δανειστές θα είχαν αποδεχθεί τα μέτρα Τσίπρα, εάν είχαν ενημερωθεί
«Βιαστική» και «ανακριβή» χαρακτηρίζουν πηγές της...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Τσίπρα για τον μποναμά - πείνας στους συνταξιούχους
Κίνηση «υψηλού πολιτικού ρίσκου, που ξαναφέ...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμοι για GREXIT! Εκτάκτως ο Σαμαράς στην Ελλάδα!
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν χθες στις Βρυξέλλες, προκει...ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.