Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Φθηνή και ποιοτική λύση τα ξύλινα προκάτ

Για όλους η απόκτηση κατοικίας είναι κάτι παραπάνω από βιοποριστική ανάγκη και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας. Για τους περισσότερους όμως, στις ημέρες της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η αγορά κατοικίας είναι δαπανηρή επιλογή και συνήθως μένει στα... χαρτιά. Κι όμως, τα όνειρά σας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τη λύση για την κατασκευή κύριας ή εξοχικής κατοικίας έρχεται να προσφέρει η αγορά των ξύλινων προκάτ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη οικοπέδου...
Τρεις επιλογές




Το ξύλο αποτελεί ως σήμερα βασικό δομικό υλικό σε όλες τις κατασκευές, ακολουθώντας την τεχνολογία της εποχής και τις σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής. Οι τύποι της παραγόμενης ή εισαγόμενης ξύλινης κατοικίας είναι τρεις:

– Κορμόσπιτα με οριζόντια τοποθέτηση κορμών. Χρησιμοποιούνται κορμοί πεύκου και έλατου με διατομή 15-25 εκ., οι οποίοι τοποθετούνται σε οριζόντια διάταξη. Ως μέσα σύνδεσης χρησιμοποιούνται ανοξείδωτες ντίζες, οι οποίες τοποθετούνται ανά 2 εκ. σε κατακόρυφες οπές που διαπερνούν όλο το σώμα των οριζόντιων στύλων της τοιχοποιίας. Συνήθως προτιμώνται οι κορμοί πεύκου λόγω της ανθεκτικότητάς τους στα μεσογειακά κλιματικά δεδομένα.

– Ξύλινες κατοικίες με ελαφρύ ξύλινο σκελετό και επένδυση με ξυλεία επενδύσεως ή πάνελ. Ο ξύλινος σκελετός αποτελείται από ορθοστάτες έλατου - ερυθρελάτης - πεύκου με διατομή 5-6 εκ. Χ 10-12 εκ. ανά 60 εκ. Το υλικό επένδυσης είναι κυρίως τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδες, σανίδες έλατου - πεύκου - ερυθρελάτης τύπου ραμποτέ.

– Ξύλινες κατοικίες με ενισχυμένο ξύλινο σκελετό και επένδυση με ξυλεία επενδύσεως ή πάνελ. Ο σκελετός είναι ενισχυμένος με τις διαστάσεις των ορθοστατών: πάχος 10-20 εκ., πλάτος 10-20 εκ. και απόσταση μεταξύ τους 1-2 μ. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ολόσωμα πάνελ τοιχοποιίας, τα οποία αποτελούνται από δύο επιφάνειες ξυλοπλακών.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του ξύλου είναι πολλά και σχετίζονται κυρίως με την ευκολία κατεργασίας και τις πλούσιες εφαρμογές του στη διαμόρφωση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, με τις μηχανικές αντοχές του αλλά και την αισθητική υπεροχή του. Σας παρουσιάζουμε 10 λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσετε σε ξύλινη κατοικία:

Οικονομία χρημάτων: Το κόστος της κατασκευής είναι προκαθορισμένο και δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις στον αγοραστή. Το μέσο κόστος είναι 850 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε (είδη υγιεινής - δάπεδα - κουφώματα - θέρμανση) μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Εννοείται ότι οι κατασκευές στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού (υπόγειο - βεράντα) ανεβάζουν το τιμολόγιο.

Γρήγορη κατασκευή: Σε διάρκεια 2-4 μηνών (η ημερομηνία είναι συμφωνημένη από την αρχή) παραλαμβάνετε την κατοικία που έχετε ονειρευτεί με το κλειδί στο χέρι. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγετε τη χρονοβόρα διαδικασία της οικοδόμησης και τις προστριβές με τα συνεργεία οικοδομής, κάτι που δεν αποτιμάται εύκολα σε χρήμα. Παράγοντες που παίζουν ρόλο στον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής είναι το εμβαδόν και η προσβασιμότητα του οικοπέδου.

Μεγάλη διάρκεια ζωής: Για να έχει μια ξύλινη κατασκευή μεγάλη αντοχή στον χρόνο, είναι επιβεβλημένη η κατασκευαστική προστασία από την υγρασία. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με τον ορθό σχεδιασμό (π.χ., αποφυγή υδρατμών, στοιχεία όχι σε επαφή με το έδαφος, καλός εξαερισμός της οροφής κ.ά.) και τη σωστή συντήρηση.

Ελάχιστη συντήρηση: Σε γενικές γραμμές χρειάζονται συντήρηση κάθε 4-7 έτη κυρίως εξωτερικά, λόγω των καιρικών συνθηκών. Για να μη διαβρωθεί το ξύλο, είναι απαραίτητο το πέρασμα με μυκητοκτόνα - εντομοκτόνα και βερνίκια εμποτισμού.

Αντισεισμικότητα: Το ξύλο παρουσιάζει εξαιρετική αντισεισμική συμπεριφορά. Το μικρό βάρος που έχει, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ελαστικότητάς του, το κάνει να συμπεριφέρεται καλύτερα στις ταλαντώσεις που προκαλεί ο σεισμός. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ορθοί σχεδιασμοί, κυρίως στους συνδέσμους της κατασκευής.

Αριστη μόνωση: Σύμφωνα με έρευνες, το ξύλο αποδεικνύεται ότι είναι 9 φορές πιο μονωτικό από το μπετόν, 700 φορές από το σίδερο και 2.000 φορές από το αλουμίνιο. Αυτό λοιπόν μεταφράζεται σε ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι και συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας και άρα μείωση εξόδων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα ξύλινα σπίτια δεν τοποθετείται κεντρική θέρμανση. Ενα τζάκι και μικρά ηλεκτρικά σώματα ή air-conditions είναι υπεραρκετά ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα. Αναφορικά με την ηχομόνωση, ο βαθμός της εξαρτάται από τις διαστάσεις της ξυλείας που θα χρησιμοποιηθεί. Οσο πιο μεγάλο το πάχος του ξύλου τόσο καλύτερη ηχομόνωση μπορεί να επιτευχθεί.

Αντοχή στη φωτιά: Οι σύγχρονες ξύλινες κατοικίες είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να αντέχουν στη φωτιά για αρκετή ώρα. Στην περίπτωση των φινλανδικών κατοικιών, όπου οι κορμοί είναι ολόκληροι, η καύση γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Αλλωστε, ειδικές επαλείψεις του ξύλου με εμποτιστικά υλικά μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αντοχή του. Ωστόσο, ακόμη και αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, το άθικτο μέρος μιας ξύλινης κατασκευής δεν αχρηστεύεται. Με έναν ξυλοτεχνίτη μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κατεστραμμένα τμήματα.

Υγιεινό περιβάλλον: Το ξύλο είναι φυσικό υλικό, στο οποίο δεν γίνεται καμία επεξεργασία ή πρόσμειξη με άλλα υλικά, οπότε δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Τα θερμομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι επίσης οικολογικά και φιλικά προς τον άνθρωπο.

Αισθητική: Το ξύλο είναι ένα φυσικό, φιλικό και ζεστό υλικό, γι’ αυτό και εναρμονίζεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό με το φυσικό περιβάλλον, δίνοντας μιαν αίσθηση ζεστασιάς, χαλάρωσης και θαλπωρής. Οταν η εξωτερική όψη συνδυάζεται με πέτρα, το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό.

Κατοικία στα μέτρα σας: Μπορείτε να ακολουθήσετε οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό σχέδιο, να ορίσετε το στυλ που σας αρέσει (μοντέρνο ή κλασικό), να αποφασίσετε ακόμη και για τον αριθμό των υπνοδωματίων.

Τι να προσέξετε

– Να επιλέξετε τεχνική εταιρεία ή κατασκευαστή που να διαθέτει πιστοποίηση, ώστε να είστε κατοχυρωμένοι σε ό,τι αφορά τους όρους της σύμβασης, την τεχνική περιγραφή, τον χρόνο παράδοσης, αλλά και την προσφερόμενη ποιότητα.

– Να εκδώσετε άδεια οικοδόμησης από την πολεοδομία της περιοχής σας. Η άδεια θα πρέπει να συνταχθεί από μηχανικό και τα στάδια της μελέτης είναι τα ίδια όπως σε μια συμβατική κατασκευή (αρχιτεκτονική - στατική - μηχανολογική μελέτη και τοπογραφικό).

– Να προσδιορίσετε αν στο τελικό κόστος συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα βαφής, τα μεταφορικά έξοδα και τα έξοδα διαμονής του συνεργείου τοποθέτησης (σε περίπτωση που το οικόπεδο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή), ο ηλεκτρολογικός και υδραυλικός εξοπλισμός, καθώς και η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί η κατοικία.

– Να γνωρίζετε ότι πολλά από τα αρχιτεκτονικά σχέδια που θα δείτε σε κατοικίες του εξωτερικού δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, λόγω περιορισμών που ορίζονται είτε από τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό είτε από ειδικούς κανόνες αρχιτεκτονικής παράδοσης που ισχύουν στην εκάστοτε περιοχή (π.χ. στα νησιά των Κυκλάδων).

πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.