Μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος του Πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αντικατοπτρίζουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.  Με καταμετρημένο πάνω από το 75% των ψήφων, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, του κ. Πούτιν συγκεντρώνει...


ποσοστό περίπου 50%, σε σύγκριση με 64% που ήταν στις εκλογές του 2007.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο και με διαφορά, αφού συγκέντρωσε το 20% της ψήφου, περίπου.

Τις τελευταίες εβδομάδες Ρώσοι αναλυτές είχαν προβλέψει αισθητή μείωση της δημοτικότητας του κόμματος του κ. Πούτιν, καθώς οι ψηφοφόροι εξέφραζαν την ανησυχία τους για την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και για τις καταγγελίες για την κρατική διαφθορά.

Το 2007, το κόμμα ενωμένη Ρωσία ήλεγχε τα δύο-τρίτα των εδρών της Δούμα, γεγονός που του επέτρεψε να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας.  Σήμερα το κόμμα αγωνίζεται να διατηρήσει την πλειοψηφία του στην Κάτω Ρωσική Βουλή.

Στο μεταξύ, το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας RT μετέδωσε ότι έγιναν περισσότερες από 100 συλλήψεις στην Μόσχα την Κυριακή. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και στην Αγία Πετρούπολη.

Νωρίτερα, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους οργανισμούς που παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, ο Γκόλος, ανέφερε στην Φωνή της Αμερικής ότι η ρωσική αστυνομία δεν επέτρεψε σε παρατηρητές του οργανισμού να μεταβούν σε εκλογικά κέντρα διαφόρων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο συγκεκριμένος οργανισμός και το δημοφιλές ραδιόφωνο της ρωσικής αντιπολίτευσης η «Φωνή της Μόσχας» ανέφεραν ότι οι ιστοσελίδες τους υπέστησαν επιθέσεις οι οποίες υπερφόρτωσαν το δίκτυο τους και δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε αυτό.  Αρκετές άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκαν επίσης εκτός λειτουργίας.