Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Διαβήτης : Οι απαγορευμένες τροφές και πως να τις... απολαύσετε

Διαβήτης : Οι απαγορευμένες τροφές και πως να τις... απολαύσετε
Μία γλυκιά γεύση πάντα είναι ωραία. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη; Εδώ έχουμε καλές ειδήσεις για αυτούς, που προσπαθούν να συμφιλιώσουν ένα γλυκό ουρανίσκο με μία υγιεινή διατροφή....

΄΄Μόλις γίνει η διάγνωση για διαβήτη, αμέσως ο ασθενής κάνει την υπόθεση ότι δεν θα ξαναφάει ποτέ στη ζωή του ζάχαρη, αλλά αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες παρερμηνίες΄΄, αναφέρει χαρακτηριστικά η Angela Ginn, διαβητολόγος και εκπρόσωπος για την αμερικανική διαιτητική ένωση.

Σας παρουσιάζουμε πέντε τροφές που μπορείτε να κρατήσετε στις επιλογές σας και πώς να τις απολαύσετε κρατώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Η ζάχαρη δεν είναι η αιτία εμφάνισης του διαβήτη, αλλά 15-20 χρόνια πίσω οι γιατροί την απαγόρευαν στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση ζάχαρης, αρκεί βέβαια να γίνεται σε συνεννόηση με τον ειδικό. Έτσι μπορείτε να φάτε μέλι και πίτα κολοκύθας καθώς επίσης και παγωτό σε μικρές μερίδες και όχι βέβαια καθημερινά.

Εμπειρικά υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνει ο ασθενής με διαβήτη ανά γεύμα. Συνήθως είναι 45-60 γραμμάρια για τις γυναίκες και 60-75 γραμμάρια για τους άντρες. Εάν θέλετε να φάτε κάτι γλυκό μετά από το γεύμα σας, μειώστε το ποσό ζάχαρης στο κύριο γεύμα.

Τα φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, περιέχουν φυσική ζάχαρη ενώ περιέχουν βιταμίνες, άλατα, ουσίες που είναι σημαντικές για τον οργανισμό. Όσοι έχετε διαβήτη καλό θα ήταν να τρώτε μικρή ποσότητα φρούτου καθημερινά. Ο φρέσκος χυμός αλλά και τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι καλές επιλογές, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι αν λαμβάνετε την σωστή ποσότητα.

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα όλων μας είναι τα ζυμαρικά. Οι διαβητικοί μπορούν να τα τρώνε με την προυπόθεση να είναι σε μικρή μερίδα και να μην είναι το κυρίως πιάτο.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο είναι μία από τις κύριες πηγές υδατανθράκων και είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη προσπαθούν να αποφύγουν. Καλαμπόκι, πατάτα, μαρούλι, πράσινα φασόλια είναι μερικές από τις τροφές αυτές. Για παράδειγμα αν φάτε πατάτες τηγανητές ή βρασμένες περιορίστε τη μερίδα σας στο μισό φλιτζάνι, το οποίο είναι η μισή γροθιά σας.

Καρότα. Μία από τις τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα. Μπρόκολο, σπαράγγι, και ντομάτα επίσης μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.