1996: Κρίση των Ιμίων: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά...
εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι της σημαίας).
1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε τράπεζες και στο γραφείο του γάλλου στρατιωτικού ακολούθου. Την ίδια μέρα, απαγορεύεται προσωρινά η δημοσίευση και ανακοίνωση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων, με διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Τσεβά.
Γιορτάζουν:
Αρχοντής, Αρχοντία, Μαύρος, Μαυρέτα.
Άλλα γεγονότα, από το sasimera.gr
1595: Το αριστούργημα του Γουίλιαμ Σέξπιρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1661: Ο πεθαμένος εδώ και δύο χρόνια Όλιβερ Κρόμγουελ ξεθάβεται από τους αντιπάλους του και εκτελείται συμβολικά.
1765: Η όπερα του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ «Τηλέμαχος» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1790: Ο άγγλος ναυπηγός Χένρι Γκρέιντσεντ δοκιμάζει την πρώτη σωσίβιο λέμβο. Ονομάζεται Original, έχει μήκος 9 μέτρα και διαθέτει 12 κουπιά.
1810: Ο Αρχιδούκας Ροδόλφος επιστρέφει στη Βιέννη, μετά την εκκένωση της πόλης από τους Γάλλους. Προς τιμήν του, ο Μπετόβεν ολοκληρώνει τη σονάτα για πιάνο αρ. 26.
1823: Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.
1827: Έπειτα από πέντε επιθέσεις εναντίον της Καστέλας στον Πειραιά, οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κιουταχή εξαναγκάζονται σε υποχώρηση. Ο Μακρυγιάννης και οι άνδρες του τους καταδιώκουν, με αποτέλεσμα να αφήσουν στο πεδίο της μάχης πάνω από 300 νεκρούς. Οι ελληνικές απώλειες ανέρχονται σε 60 πεσόντες.
1827: Το κοντσέρτο για βιολί αρ. 2 του Νικολό Παγκανίνι κάνει πρεμιέρα στη Νάπολη.
1835: O Ρίτσαρντ Λόρενς επιχειρεί να δολοφονήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Άντριου Τζάκσον. Θα αστοχήσει και θα δεχθεί «μαγκουριά» από τον αγανακτισμένο πρόεδρο. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εναντίον Αμερικανού Προέδρου.
1847: Η περιοχή της Καλιφόρνια «Γιέρμπα Μπουένα» μετονομάζεται σε «Σαν Φρανσίσκο».
1873: Ολοκληρώνονται οι εκλογές, που ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μέρες. Πλειοψηφεί η παράταξη του αρκάδα πολιτικού Επαμεινώνδα Δεληγεώργη.
1876: Ο Βίκτωρ Ουγκώ ονομάζεται ισόβιος Γερουσιαστής από τη Γαλλική Δημοκρατία.
1880: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ' θέτει τα θεμέλια του νέου οικοδομήματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου.
1889: Αυτοκτονούν στο Μάγιερλινγκ ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Ροδόλφος και η ερωμένη του βαρόνη Μαρία Βετσέρα.
1894: Ο Τσαρλς Κινγκ από το Ντιτρόιτ πατεντάρει το κομπρεσέρ.
1902: Η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν συνθήκη αμυντικής συμμαχίας και συμφωνούν για αμοιβαίο σεβασμό έναντι των συμφερόντων τους σε Κίνα και Κορέα.
1905: Συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη ο Γιόχαν Χοχ για τη δολοφονία των 9 συζύγων του.
1911: Πραγματοποιείται στην Κούβα η πρώτη σε όλο τον κόσμο διάσωση επιβάτη αεροπλάνου από πλοίο.
1911: Ιδρύεται στην Αμμόχωστο το αθλητικό σωματείο της Ανόρθωσης, η κυρία του κυπριακού ποδοσφαίρου.
1914: Οι Τούρκοι αρχίζουν να εφαρμόζουν σχέδιο απέλασης των Ελλήνων που διαμένουν σε περιοχές της Ανατολικής Θράκης και των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας.
1917: Η «The Original Dixieland Jazz Band» ηχογραφεί τη σύνθεση «Darktown Stutters Ball», που θεωρείται η πρώτη ηχογράφηση στην ιστορία της τζαζ.
1917: Η όπερα του Αλεξάντρ Ζεμλίνσκι «Φλωρεντινή Τραγωδία» κάνει πρεμιέρα στη Στουτγκάρδη.
1919: Το Κοντσέρτο για βιολί του Φρέντρικ Ντίλιους κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο των πρωθυπουργών.
1923: Υπογράφεται στη Λωζάνη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρούνται οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης.
1925: Η Τουρκία απελαύνει τον οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ', γιατί δεν τον θεωρεί τούρκο υπήκοο.
1929: Παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα ψήφου. Πάντως, σε βουλευτικές εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά το 1952.
1931: Η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Τα φώτα της πόλης» κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες.
1933: Ο Λόουν Ρέιντζερ αρχίζει την 20χρονη περιπέτειά του στα ραδιοκύματα.
1933: Ο Χίτλερ ορκίζεται καγκελάριος της Γερμανίας.
1935: Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ου αιώνα και δεδηλωμένος φασίστας, ο αμερικανός Έζρα Πάουντ, συναντά τον Μουσολίνι και του διαβάζει στοίχους από τα «Cantos», το κορυφαίο έργο του.
1938: Η σύνθεση του Νταριούς Μιγιό «Το Πουλί» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1939: Ο Χίτλερ ζητά την εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
1941: Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αλέξανδρος Κορυζής υπογράφει τον εισαγωγικό νόμο του νέου αστικού κώδικα, που εκπόνησε επιτροπή νομομαθών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Μπαλλή. Ο νέος αστικός κώδικας δεν θα ισχύσει, λόγω της κατάληψης της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα.
1942: Η σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Ορχηστρική Σουίτα από το μπαλέτο Billy the Kid» κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1942: Ο Χίτλερ σε ομιλία του απειλεί τους Εβραίους με εξαφάνιση και κατηγορεί …τον καιρό για την αποτυχία των στρατευμάτων του στη Ρωσία.
1943: Οι Σοβιετικοί συντρίβουν το γερμανικό στρατό στα νοτιοδυτικά του Στάλινγκραντ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Η Μάχη του Στάλινγκραντ)
1943: Μυστική συνάντηση Τσόρτσιλ - Ινονού σε βαγόνι τρένου στον σιδηροδρομικό σταθμό των Αδάνων.
1943: Σφαγές Εβραίων από την Γκεστάπο στο γκέτο Λετίτσιφ της Ουκρανίας. Περίπου 7.000 θα δολοφονηθούν έως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1945: Σοβιετικό υποβρύχιο τορπιλίζει και βυθίζει στ' ανοιχτά του Ντάντσιχ το γερμανικό πλοίο Βίλχελμ Γκούστλοφ, με συνέπεια να βρουν το θάνατο περίπου 8.000 γερμανοί επαναπατριζόμενοι. Το επεισόδιο αυτό ενέπνευσε τον νομπελίστα γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας στο μυθιστόρημά του Σαν τον κάβουρα.
1945: Ανασυγκροτείται το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που είχε διαλυθεί κατά τη δικτατορία Μεταξά.
1945: Μεταδίδεται η τελευταία ραδιοφωνική ομιλία του Χίτλερ, επ' ευκαιρία της 12ης επετείου από την άνοδό του στην εξουσία.
1946: Το «Κοντσέρτο για κλαρινέτο» του Νταριούς Μιγιό κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον.
1948: Ξεκινούν οι 5οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σεντ Μόριτς της Ελβετίας. Δεν προσκαλούνται η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι δύο χώρες του πρώην Άξονα, ενώ λαμβάνουν μέρος 636 αθλητές και 77 αθλήτριες από 28 χώρες.
1949: Συνέρχεται στον Γράμμο η 5η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και αποφασίζει ότι «ο πόλεμος κατά του μοναρχοφασισμού θα συνεχιστεί». Ο Μάρκος Βαφειάδης θα καθαιρεθεί από όλα τα πόστα.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος στο ύψωμα 381, κοντά στην πόλη Ικτσόν της Κορέας. (Πόλεμος της Κορέας)
1952: Τα επεισόδια μεταξύ Αιγυπτίων και Άγγλων επιφέρουν μεγάλες ζημιές στους Έλληνες της Αιγύπτου.
1953: Συγχωνεύονται οι τράπεζες Εθνική και Αθηνών, απόφαση που προκάλεσε θόρυβο και χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο.
1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί τη δική του εκδοχή του τραγουδιού «Blue Suede Shoes».
1956: Έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σε αντίποινα για το μποϊκοτάζ από τους μαύρους των αστικών συγκοινωνιών στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.
1957: Θεμελιώνεται η νέα λαχαναγορά στου Ρέντη.
1958: Η σύνθεση του Γουίλιαμ Γουόλτον «Partita for Orchestra» κάνει πρεμιέρα στο Κλίβελαντ.
1959: Ο στρατιώτης Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το σινγκλ «One Night / I Got Stung».
1962: Ο Οργανισμός Αμερικανικών Χωρών, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, επιβάλει αποκλεισμό στην Κούβα.
1964: Οι Searchers ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Needles And Pins».
1965: Με νόμο καθιερώνεται στην Ελλάδα η 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων.
1967: Οι Beatles γυρίζουν μία ταινία για τις ανάγκες προώθησης του τραγουδιού «Strawberry Fields Forever».
1968: Οι Βιετκόνγκ εξαπολύουν σειρά αιφνιδιαστικών επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ. Αν και αποτυγχάνουν, στρέφουν την αμερικανική κοινή γνώμη κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. (Tet Offensive)
1969: Οι Beatles δίνουν την τελευταία δωρεάν συναυλία τους, πριν από τη διάλυσή τους. Διήρκεσε 42 λεπτά κι έγινε στην ταράτσα της δισκογραφικής εταιρίας τους Apple. Το αυτοσχέδιο κοντσέρτο διακόπηκε από την αστυνομία.
1970: 2.000 άνθρωποι καταλαμβάνουν το προεδρικό ανάκτορο στις Φιλιππίνες και διαμαρτύρονται για τη διαφθορά της κυβέρνησης του Μάρκος, σκοτώνοντας δύο άτομα.
1970: Ο Μαρκ Μπόλαν παντρεύεται την Τζουν Τσάιλντ στο ληξιαρχείο του Κένσιγκτον. Θα χωρίσουν το 1975.
1971: Το τραγούδι του Τζορτζ Χάρισον My Sweet Lord ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών. Είναι η πρώτη μεμονωμένη επιτυχία ενός σκαθαριού.
1972: Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνουν 13 καθολικούς διαδηλωτές στο Λοντοντέρι, στη Βόρεια Ιρλανδία, ημέρα που έμεινε στην ιστορία της χώρας ως Ματωμένη Κυριακή. Οι U2 εμπνέονται από το γεγονός το τραγούδι τους «Sunday Bloody Sunday» και ο Πολ Μακάρτνεϊ συνθέτει το «Give Ireland Back to Irish».
1976: Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος αναλαμβάνει 11ος διευθυντής της CIA.
1979: Πέντε λεωφορεία καταστρέφονται στις Τρεις Γέφυρες από βόμβες του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» (ΕΛΑ).
1980: Η πρώτη στην ιστορία κινεζική ολυμπιακή αποστολή φτάνει στη Νέα Υόρκη, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια μέρα φτάνει και η Ολυμπιακή Φλόγα, που μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία.
1983: Στο Περού, οκτώ δημοσιογράφοι, που κατά λάθος θεωρήθηκαν ότι ήταν αντάρτες, σκοτώνονται σε ενέδρα.
1984: Συνομιλίες με τον ηγέτη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενρίκο Μπερλίνγκουερ, έχει στο Καστρί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
1987: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Tattoo» κάνει πρεμιέρα στο Άμστερνταμ.
1988: Συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου - Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός. Μετά τη συνάντηση, ο έλληνας πρωθυπουργός θα δηλώσει: «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό». Αργότερα θα παραδεχθεί: «Mea culpa».
1988: Οι INXS ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το «Need You Tonight».
1989: Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, επιδίδει στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τις προτάσεις του για τη λύση του Κυπριακού, υπό τον τίτλο «Διάγραμμα προτάσεων για την εγκαθίδρυση Ομόσπονδης Δημοκρατίας και για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος».
1989: Ο Ολυμπιονίκης Μπρους Κίμπαλ καταδικάζεται σε 17 χρόνια φυλάκιση, επειδή σκότωσε δύο εφήβους οδηγώντας μεθυσμένος.
1990: Ο Μπομπ Ντίλαν αναδεικνύεται «Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών» της Γαλλίας.
1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε τράπεζες και στο γραφείο του γάλλου στρατιωτικού ακολούθου. Την ίδια μέρα, απαγορεύεται προσωρινά η δημοσίευση και ανακοίνωση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων, με διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Τσεβά.
1991: 22 χρόνια από την ημέρα που οι Beatles έπαιξαν στην ταράτσα των γραφείων τους στο Λονδίνο, οι James επαναλαμβάνουν την ιδέα στο Μάντσεστερ. Δίνουν μία μικρή συναυλία στην ταράτσα του ραδιοφωνικού σταθμού Piccadilly, προσελκύοντας χιλιάδες περαστικούς.
1992: Στο Παρίσι, η υπηρεσία ελέγχου διαφήμισης αντιδρά στη δημοσίευση δύο φωτογραφιών της διαφημιστικής εκστρατεία της εταιρίας ρούχων «Μπένετον», που απεικονίζουν έναν ασθενή του Έιτζ και έναν στρατιώτη που κρατά ανθρώπινο κόκαλο.
1994: Οι ΗΠΑ χορηγούν περιορισμένη άδεια εισόδου στον Τζέρι Άνταμς, πρόεδρο του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA, για να παραστεί στο ετήσιο συνέδριο που γίνεται στη Νέα Υόρκη για τη Βόρεια Ιρλανδία.
1994: Ο ρώσος εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι προειδοποιεί τη Δύση ότι ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ κατά των Σερβοβοσνίων θα σημάνει κήρυξη πολέμου στη Ρωσία.
1994: Η σφοδρή κακοκαιρία έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.
1995: Αίσθηση αλλά και μεγάλες διαφωνίες προκαλεί η ανακοίνωση της ελληνίδας αρχαιολόγου Λένας Σουβαλτζή ότι ανακάλυψε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην έρημο Σίβα στην Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί ανασκαφές.
2009: Άγαλμα γίνεται το παπούτσι που πέταξε στον αμερικανό πρόεδρο Τζορζ Μπους ο δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ Ζαΐντι στις 14 Δεκεμβρίου 2008, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι.
Γεννήσεις
1927: Ούλοφ Πάλμε, σουηδός πολιτικός. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του, προτού δολοφονηθεί το 1986. (Θαν. 28/2/1986)
Θάνατοι
1948: Μαχάτμα (Μοχαντάς Καραμτσάντ) Γκάντι, ινδός πολιτικός, που δολοφονήθηκε από ινδουιστές εξτρεμιστές. (Γεν. 2/10/1869) [Αποφθέγματα]
1951: Φέρντιναντ Πόρσε, αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού «σκαραβαίου». (Γεν. 3/9/1875)
1958: Ερνστ Χάινκελ, γερμανός μηχανικός, που κατασκεύασε το πρώτο αεριωθούμενο αεροσκάφος με την κωδική ονομασία HE-178. (Γεν. 24/1/1888)
2007: Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. (Γεν. 5/12/1934)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.