Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Εξαφανίστηκαν 6,3 τρισ. δολάρια

Μια από τις χειρότερες χρονιές στα χρηματιστηριακά χρονικά ήταν το 2011 καθώς λόγω της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τα χρηματιστήρια παγκοσμίως κατέρρευσαν με αποτέλεσμα ...


να εξανεμιστούν 6,3 τρισ. δολάρια από τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων εταιριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η συνολική αξία των εισηγμένων εταιριών σε παγκόσμια βάση υποχώρησε κατά 12,1% στα $45,7 τρισ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι εξελίξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ευρωζώνης και προκαλούν κλυδωνισμούς στο χρηματιστηριακό στερέωμα.
Το ευρώ αποδείχθηκε ανθεκτικό για το μεγαλύτερο μέρος του 2011 αλλά υπέκυψε στην εκπνοή του χρόνου. Η συμπεριφορά του ευρωπαϊκού νομίσματος "έκαψε" πολλά hedge funds που πόνταραν σε κατάρρευση του νομίσματος λόγω της αστάθειας και των προβλημάτων.
Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του έτους, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλά 10ετίας απέναντι στο γεν.
Παράλληλα προσέγγισε τα χαμηλά έτους απέναντι στο δολάριο, ροκκανίζοντας με ευκολία τα κέρδη μιας ολόκληρης χρονιάς σε μερικές μέρες.

Χρηματιστήρια
Χαρακτήρα επέδειξε ο S&P 500 κλείνοντας τη χρονιά στα ίδια επίπεδα που την άνοιξε.
Ισχυρές αντιστάσεις εμφάνισε και ο FTSE-100 υποχωρώντας κατά 5,5%, παρά την γειτνίαση με την Ευρωζώνη και προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει και η Βρετανία.
Σε βαθύ κόκκινο οι ασιατικές αγορές με τον MSCI Emerging Markets να χάνει περί το 20% της κεφαλαιοποίησής του, παρά τη στήριξη από τα μάκρο της Κίνας.
Η έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Ιαπωνία και η πολιτική αστάθεια οδήγησαν το Nikkei-225 σε απώλειες 17,6%. Σε χειρότερη μοίρα Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη, με απώλειες 20 και 22% αντίστοιχα.
πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.