Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μια ταινια μικρού μήκους με πολυ νόημα για οσα συμβαίνουν στην Ελλάδα [BINTEO]

Μόνο στο planet-greece

...ο τόπος γύρω της μοιάζει ερειπωμένος, απάνθρωπος. Θαρρείς και όλος ο κόσμος έφυγε, μόνο το γαύγισμα πεινασμένων σκυλιών και οι κραυγές από τα κοράκια την αποσπούν και της θυμίζουν πως είναι ακόμα εκεί....

Ξέρει πως κλείνοντας απλά τα μάτια δεν αποτελεί λύση. Μα αν βρει την δύναμη να τα ανοίξει θα χαθεί με μιας η πλάνη της ασφάλειας που προσφέρουν κάποιες μάλλον ευτυχισμένες αναμνήσεις και ίσως η ιδέα πως δεν συμβαίνει αυτό.
Μα τότε οι επιλογές θα είναι μόνο δυο.
Να σκύψει το βλέμμα της υποκύπτοντας στο «πεπρωμένο» της ή να το κοιτάξει κατάματα....

"Κατοχή".

Μια ταινία μικρού μήκους, καρπός εθελοντικής προσπάθειας νέων ανθρώπων από το Ηράκλειο Κρήτης.

Συντελεστές

Παραγωγή: Άκης Μαυράκης, Κατερίνα Φλώκα
σκηνοθεσία: Άκης Μαυράκης
ηθοποιοί: Κατερίνα Φλώκα, Κωνσταντίνος Τζώρτζης
εικονολήπτες: Νίκος Βασιλάκης, Γιώργος Νηριανάκης, Γιάννης Γιαλουράκης, Γιώργος Ανθημόσογλου
μοντάζ: Γιώργος Ανθημόσογλου
μακιγιάζ: Κατερίνα Φλώκα
hair styling: Κωνσταντίνος Λέφας
επιμέλεια κοστουμιών: Κατερίνα Φλώκα (η αυθεντική στολή Γερμανού αξιωματικού ήταν ευγενική παραχώρηση του κ. Στέλιου Εμμ. Δεδελετάκη, συλλέκτη ιστορικού στρατιωτικού υλικού)

Δείτε την ταινία εδώ ....



Για την παραγωγή αυτή το planet-greece μίλησε με εναν εκ των πρωταγωνιστών τον Κωνσταντίνο Τζώρτζη αλλα και το σκηνοθέτης της ταινιας Άκης Μαυράκης...

"Ποιο το νόημα του βίντεο;
Η κατοχή είναι μια μικρή ταινία για το χτες και το σήμερα. Μέσα από μια μικρή ιστορία που λαμβάνει χώρα στην σκοτεινή εποχή του μεσοπολέμου στην κατεχόμενη Ελλάδα, θέλησα να ξεδιπλώσω έναν συμβολισμό για το σήμερα. Βιώνοντας την αγωνιώδη προσπάθεια της ηρωίδας να διασώσει τα ιδανικά της, την αξιοπρέπεια της ίσως και την ίδια της την υπόσταση, θέλησα να συμβολίσω την αγωνία και τον φόβο που κρύβει ο καθένας μέσα του απ αυτή την νέα δύσκολη πραγματικότητα που αλλάζει τα δεδομένα στη ζωή του. Σε μια «κατοχή» που δεν επιβάλλεται με στρατιωτική εισβολή, αλλά μέσα από μια κρίση χρέους και αξιών.
Που στοχεύει και γιατί στα γερμανικά;
Πολύ καλή ερώτηση! Ανάμεσα στους συμβολισμούς της ταινίας είναι και αυτός της επιλογής των γλωσσών και πώς αυτές χρησιμοποιήθηκαν . Ουσιαστικά αν και στο σύνολο της αφήνει τους ήχους και την μουσική αντί των διαλόγων να σε οδηγούν, «μιλάει» Αγγλικά. Και ενώ μιλάει για την ψυχή του Έλληνα, στην ψυχή του Έλληνα, βλέπουμε πως απλώς υποτιτλίζεται στα ελληνικά! Είναι οξύμωρο και γίνεται περισσότερο όταν η μοναδική φράση που ξεστομίζει η ηρωίδα είναι στα γερμανικά. Πίσω όμως από αυτό το «μη λογικό» στην επιλογή της γλώσσας κρύβεται ένας συμβολισμός. Ότι αυτή η κρίση χρέους και αξιών που βιώνουμε δεν είναι μια ελληνική υπόθεση, αφορά το σύνολο των πολιτών του κόσμου όπου και αν κατοικούν, οι οποίοι άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο (ακόμα ) νιώθουν τις επιπτώσεις της. Καλώς η κακός λοιπόν η αγγλική είναι η ευρύτερα αποδεκτή στην παγκόσμια συνείδηση. Θέλω να πω, πως αν και μιλώ για μια ελληνική υπόθεση μέσα από αυτήν την μικρή ιστορία προσπαθώ να την «υποβαθμίσω» στα παγκόσμια δρώμενα.
Όσο για το ξέσπασμα της ηρωίδας στην μοναδική φράση της ταινίας όχι στην γλώσσα της αλλά στην γλώσσα του δυνάστη της, θέλησα να αντιπαραβάλω τα επιχειρήματα της (την αγωνία της για την υπόσταση της) είτε κυριολεκτικά στην ταινία, είτε μεταφορικά ως συμβολισμό στον κόσμο σήμερα, σε έναν κώδικα επικοινωνίας απόλυτα κατανοητό από αυτόν."

"Πιστεύεις ότι θα καταλάβουν το μήνυμα του οι Γερμανοί;
Αν και το να αναφερόμαστε έτσι γενικά για Γερμανούς αποτελεί κάτι πολύ ασαφές, θα πω πως ο Γερμανός ως άνθρωπος βιώνει και αυτός δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην ζωή του. Αν και τα επιχειρήματα που προβάλλονται διεθνώς και μας κατατάσσουν ως χώρα σε αυτήν την δυσάρεστη θέση θεωρητικά δεν ισχύουν γι αυτόν, εντούτοις αν και πολίτης μιας χώρας με τεράστια παραγωγική δυνατότητα βλέπει και αυτός τα εισοδήματα του να μειώνονται, την φορολογία να αυξάνεται και η εύρεση εργασίας να αποδεικνύεται μια δύσκολη υπόθεση για να μη πω εκμετάλλευση. Από την άλλη βλέπει αστρονομικά ποσά να φεύγουν από την χώρα του για την διάσωση άλλων χωρών, που τελικά το μόνο που σώζουν είναι τραπεζικά συστήματα και όχι ανθρώπους.
Δεν μπορώ να απαντήσω αν ένας Γερμανός θα καταλάβαινε τον συμβολισμό της ταινίας αυτής, μπορώ να απαντήσω όμως πως τον αφορά και αυτόν!"


"Πως αισθανόσουν εσύ με τη γερμανική στολή;
τα συναισθήματα μου δεν ήταν ξεκάθαρα απέναντι στη στολή και τους συμβολισμούς της,δεν μπορώ να εκφράσω απόλυτα,τι αιστάνθηκα πέρα απο το βάρος που δημιούργησε η σκέψη οτι πρίν απο εμένα τη στολή φόρεσε κάποιος σε μία περίοδο μεγάλης δυσκολίας για την χώρα μου και το νησί μου την Κρητη,δε σας κρύβω πώς αρκετές στιγμές έφερα στη κέψη μου τα <<έργα>>και τις <<ημέρες>> τών γερμάνών τότε και σήμερα. Ο συλλέκτης Ιστορικού υλικού Στέλιος Δεδελετάκης που μου την παραχώρησε,μου είπε πως τη φορούσε καποιος Γερμανός αξιωματικου που έχασε την ζωη του στην Μάχη της Κρήτης πρίν 75 χρόνια."

1 σχόλιο:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.