Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για έλλειμμα και ύφεση


Στο υπουργείο Οικονομικών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 10%, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πιστεύουν ότι η πίεση της τρόικας για πρόσθετα μέτρα θα είναι αφόρητη...


Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2011 στο 10,1% του ΑΕΠ 2011 και η βαθιά ύφεση που πιθανότατα ξεπερνάει το 6% δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της άφιξης της τρόικας στις 16 του μήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημερησία", το υπουργείο Οικονομικών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο του 10%, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πιστεύουν ότι η πίεση της τρόικας για πρόσθετα μέτρα θα είναι αφόρητη.

Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου, τα σενάρια για το τελικό κλείσιμο του ελλείμματος, τα οποία και θα παρουσιαστούν στην τρόικα, είναι δύο:

Το «καλό» σενάριο είναι να κλείσει το έλλειμμα μεταξύ 9,5% και 9,7% του ΑΕΠ (έναντι αναθεωρημένου στόχου 9%).
Το «κακό» σενάριο είναι να φτάσει στο 10,1% του ΑΕΠ ή και λίγο υψηλότερα.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως εφόσον επιβεβαιωθεί το «καλό» σενάριο, ενδέχεται τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για το 2012 και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό να απορροφήσουν την απόκλιση εντός του έτους.

Σε διαφορετική περίπτωση η λήψη πρόσθετων μέτρων θα αποτελέσει μονόδρομο, καθώς για την τρόικα είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ εντός του 2012 και συνεπακόλουθα η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ύψος του ελλείμματος θα καθοριστεί από δύο παράγοντες:

Ο πρώτος σχετίζεται με φορολογικά έσοδα που θα μπουν στα δημόσια ταμεία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά και τις απαιτήσεις χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων (για να κλείσει η περσινή χρονιά), των οποίων τα μεγέθη έχουν αλλάξει 4 φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο λόγω της έκρηξης της ανεργίας , της αύξησης της εισφοροδιαφυγής και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων.

Στα φορολογικά έσοδα από το τέλος ακινήτων η επίδοση των 700 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Αναμένει δε εισπράξεις 1 δισ.έσοδα από το χαράτσι στο α' δίμηνο του 2012.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εξέλιξη του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η ύφεση του 2011 ξεφεύγει ίσως και πάνω από το 6%, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.