Το τσάι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο, καθώς καταναλώνονται πάνω από 3 εκατομμύρια φλιτζάνια τσάι ημερησίως, ενώ έχει αποδειχθεί ένα αρκετά ευεργετικό ρόφημα.
Στις ασιατικές χώρες, το τσάι χρησιμοποιείται ακόμη και ως φάρμακο, καθώς η κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε μελέτη στον κινέζικο πληθυσμό, άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Σε άλλη πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φάνηκε ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα στο Ρότερνταμ, έδειξε ότι οι καταναλωτές που έπιναν τσάι, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πενταετή θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με τα άτομα που δεν έπιναν.
Επιπλέον, σε μία μελέτη στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, αποδείχθηκε η προστασία που προσφέρει η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού, έναντι στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε έρευνα που έγινε σε μη καπνίζουσες Γιαπωνέζες, που δεν κατανάλωναν αρκετή ποσότητα τσαγιού, έδειξε ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες.
Το τσάι χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή. Η ποιότητα του τσαγιού, εξαρτάται από τη ζύμωση και την οξείδωση των πολυφαινολών στα φρέσκα φύλλα του φυτού του. Χιλιάδες φλαβονοειδή υπάρχουν στο φυτικό βασίλειο και τα περισσότερα έχουν αντιοξειδωτικές λειτουργίες.
Στις ασιατικές χώρες, το τσάι χρησιμοποιείται ακόμη και ως φάρμακο, καθώς η κατανάλωση τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε μελέτη στον κινέζικο πληθυσμό, άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Σε άλλη πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φάνηκε ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα στο Ρότερνταμ, έδειξε ότι οι καταναλωτές που έπιναν τσάι, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πενταετή θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με τα άτομα που δεν έπιναν.
Επιπλέον, σε μία μελέτη στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, αποδείχθηκε η προστασία που προσφέρει η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού, έναντι στο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε έρευνα που έγινε σε μη καπνίζουσες Γιαπωνέζες, που δεν κατανάλωναν αρκετή ποσότητα τσαγιού, έδειξε ότι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες.
Το τσάι χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε φλαβονοειδή. Η ποιότητα του τσαγιού, εξαρτάται από τη ζύμωση και την οξείδωση των πολυφαινολών στα φρέσκα φύλλα του φυτού του. Χιλιάδες φλαβονοειδή υπάρχουν στο φυτικό βασίλειο και τα περισσότερα έχουν αντιοξειδωτικές λειτουργίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.