Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Οι ξένοι τώρα... αγοράζουν Ελλάδα!


Η δεδομένη οικονομική κρίση της Ελλάδας και η προαλειφόμενη κατάρρευση της ήδη βαριά τραυματισμένης οικονομίας της, που παρασύρει σε πρωτοφανή απαξίωση ακόμα και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, φέρνει στα εδάφη της αγοραστές. Είτε αυτοί είναι επενδυτικοί κολοσσοί αγοράς μετοχών, είτε (εξ)αγοράς επιχειρήσεων...

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ι», το μεγαλύτερο μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, το Black Rock Fund Advisors (του ομίλου της γνωστής BlackRock) έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αγορές μετοχών συγκεκριμένου ελληνικού βιομηχανικού και εμπορικού ομίλου, ενώ το ίδιο κάνει και το κρατικό fund της Νορβηγίας, το «The Government Pension Fund of Norway» (Global).

Ταυτοχρόνως, μεγάλα αμερικανικά funds, τα οποία διαθέτουν τεράστιας αξίας κεφάλαια, όχι μόνον οσμίζονται «ευκαιρίες ζωής» στην Ευρώπη, αλλά ήδη έχουν προχωρήσει σε απευθείας επαφές με ομίλους και επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, που μαστίζονται από την κρίση.

Η Kohlberg Kravis Roberts, αμερικάνικη εταιρεία επενδύσεων από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, το επενδυτικό γκρουπ Capital (με θέσεις ήδη και στην Ελλάδα) και το γκρουπ Blackstone, περιλαμβάνονται μεταξύ των ξένων οίκων που ήδη έχουν κάνει συμφωνίες ή επαφές με ευρωπαϊκούς ομίλους. Στόχος τους να εξαγοράσουν ή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους ή το πλέον κερδοφόρο τμήμα εξ αυτών. Και σε τιμές, που ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν φαντάζονταν, αλλά το…. Διευθυντήριο της Ε.Ε. διευκολύνει με τις ενέργειές του σε απίστευτο βαθμό τα σχέδιά του.

Το ενδιαφέρον τους, βέβαια, αφορά όχι μόνον σε εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά και σε μη εισηγμένες, οι οποίες διαθέτουν μερίδια και προοπτικές, αλλά στερούνται ρευστότητας.

Ειδικότερα τώρα για τη χώρα μας και τις εισηγμένες επιχειρήσεις, το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο BlackRock Fund Advisors, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 185 δισ. δολαρίων (δηλαδή 143 δισ. ευρώ, με ισοτιμία 1,30) έχει αγοράσει τον τελευταίο μόνον μήνα πάνω από 427.000 μετοχές της Motor Oil. Την ίδια περίοδο, βέβαια, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές ρευστοποιούσαν ασταμάτητα για να κλείσουν «τρύπες» στα χαρτοφυλάκιά τους, τόσο μετοχές της Motor Oil όσο και ολίγων ακόμα blue chips που έχουν εμπορευσιμότητα και δεν έχουν κυριολεκτικά «πατώσει» οι τιμές τους.

Τις θέσεις του στη Motor Oil και σε δύο ακόμα εισηγμένους ομίλους (κατά πληροφορίες στον όμιλο Μυτιληναίου και στον όμιλο Δαυίδ) έχει αυξήσει και το The Government Pension Fund of Norway, το κρατικό fund της Νορβηγίας, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει κατά 250.000 μετοχές τουλάχιστον τη θέση του στη MOH και κατέχει συνολικά πάνω από 1 εκατ. μετοχές της εταιρείας.

Για το αμοιβαίο της BlackRock, θα πρέπει να επισημανθεί ότι με τα κεφάλαια που διαθέτει (143 δισ. ευρώ) μπορεί να αγοράσει το Χ.Α. 5,3 φορές στην τωρινή του κεφαλαιοποίηση των 27 μόλις δισ. ευρώ. Και αυτό, για να φανεί καθαρά ποιοι «παίκτες» παγκόσμιας εμβέλειας ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο και τις λίγες έστω αξιόλογες εισηγμένες επιχειρήσεις που απέμειναν. Σ’ αυτό το σημείο, όμως, θα πρέπει να επισημανθούν ιδιαίτερα δύο γεγονότα με ιδιαίτερη σημασία το καθένα.

Κατ’ αρχήν, κορυφαία στελέχη των Τάιμς της Νέας Υόρκης δηλώνουν πλέον ανοιχτά -πράγμα που δεν συνέβαινε μέχρι πρότινος- ότι η κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα, δημιουργεί πρωτοφανείς ευκαιρίες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητο να δημιουργηθούν. Και δεύτερον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ι», δύο γνωστοί αμερικανικοί όμιλοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα, για λογαριασμό μεγάλου ιδιωτικού βιομηχανικού ομίλου, ο οποίος δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια μέσω δανειοδότησης από ελληνικές τράπεζες. Οι δύο χρηματοπιστωτικοί και συνάμα επενδυτικοί όμιλοι φέρεται να έδωσαν λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα του εν λόγω ομίλου, ενώ ταυτόχρονα επισκέφθηκαν -κατόπιν ανάλογης πρόσκλησης- και τρεις ακόμα μη εισηγμένες ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι προφανές ότι η κατάρρευση των αποτιμήσεων στο Χ.Α. από τη μία πλευρά και η ανυπαρξία ουσιαστικής χρηματοδότησης από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα -για τους γνωστούς λόγους- φέρνουν στην πόρτα μας και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους των ΗΠΑ, αλλά και τους «κυνηγούς» τέτοιων ευκαιριών. Οι οποίοι ή προσφέρουν κεφάλαια με τις ανάλογες εξασφαλίσεις ή εξαγοράζουν ποσοστά και ολόκληρες επιχειρήσεις ή αγοράζουν δάνεια προβληματικών εταιρειών (distress fund), με στόχο βεβαίως την τελική εξαγορά έναντι πάρα πολύ μικρού τιμήματος.

Γιατί τοποθετούνται στη Motor Oil
Για τη μετοχή της Motor Oil, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι βαθιά υποτιμημένη σε σχέση με όλα τα διυλιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Επειδή, όμως, υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση για το P/B, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό που «μετράει» είναι να βγάζει κέρδη και όχι ζημιές μια επιχείρηση. Γιατί, απλούστατα, με τις ζημιές εξανεμίζεται το book value, και καλύτερο παράδειγμα από τις τράπεζες δεν υπάρχει.

Αναζητώντας, λοιπόν, την πορεία της εν λόγω εταιρείας από την είσοδό της στο Χ.Α. μέχρι και σήμερα, προκειμένου να γίνει κατανοητό γιατί οι ξένοι αγοράζουν «με κλειστά μάτια», προκύπτουν τα εξής στοιχεία. Το 2001, είχε ίδια κεφάλαια 156,5 εκατ. ευρώ και έβγαλε κέρδη 75,1 εκατ. Το 2002 είχε κέρδη 67,4 εκατ. Το 2003, 74,3 εκατ. Το 2004 κέρδη 119,3 εκατ. Το 2005 κέρδη 131,6 εκατ. Το 2006 κέρδη 127,5 εκατ. Το 2007, κέρδη 149,8 εκατ. Το 2008 κέρδη 78,4 εκατ. Το 2009 κέρδη 107,8 εκατ. Το 2010 κέρδη 130,9 εκατ. και το 9μηνο του 2011 είχε κέρδη 142,9 εκατ. Αν η εταιρεία δεν είχε δώσει υψηλά μερίσματα και επιστροφές, το book της (τα ίδια κεφάλαιά της, δηλαδή) θα ήταν 1,286 δισ. ευρώ και όχι 547,23 εκατ. που ήταν το 9μηνο του 2011.

Επιπλέον, έχει τον ίδιο σχεδόν τζίρο με τα ΕΛΠΕ (6,46 δισ., έναντι 6,8 δισ.) παρότι έχει λιγότερα διυλιστήρια. Οι τελευταίες επενδύσεις της και η εξαγορά των πρατηρίων της Shell, δίνουν άλλη δυναμική στα μεγέθη της. Τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθούν με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της και με τα μεγέθη των επόμενων χρήσεων.

πηγή: Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.