Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πάνε για καθολική απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου

Καθολική απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ...


ακόμη και σε μέχρι τώρα άρτια-οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια, μπορούν να ανεγερθούν μόνον επαγγελματικές εγκαταστάσεις ή αγροικίες, υπό την προύπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης ασκεί εκμετάλλευση του ακινήτου.

Στο σχετικό άρθρο του σχεδίου ΠΔ που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σηφουνάκη, αναφέρεται ότι η ανέγερση κατοικίας απαγορεύεται σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923 και εκτός περιοχών που βρίσκονται υπό πολεοδόμηση.

Στις περιοχές αυτές προβλέπεται «διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους, με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης».

Εάν ισχύσει τελικά η προωθούμενη ρύθμιση, θα αποτραπεί η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων με προοπτική νομιμοποίησης και θα υποχωρήσουν οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων, καθώς σ' αυτά θα μπορούν να χτίσουν κατοικία μόνον οι «απασχολούμενοι με την κύρια εκμετάλλευση» - δηλαδή ο αγρότης που καλλιεργεί την έκταση.

Ωστόσο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά, αφού εκατοντάδες χιλιάδες τιτλούχοι, μεταξύ των οποίων και ευρωπαίοι πολίτες (κυρίως από Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία) έχουν αγοράσει οικόπεδα σε παραλιακές περιοχές ή νησιά και βλέπουν ξαφνικά την περιουσία τους να απαξιώνεται! Μαζί με αυτούς, οικονομική καταστροφή θα πάθουν και χιλιάδες πολιτικοί μηχανικοί και εργολάβοι οικοδομών, οι οποίοι πλέον δε θα μπορούν να χτίσουν, πόσω μάλλον να εκδόσουν άδειες δόμησης, σε οικόπεδα εκτός σχεδίου!

1 σχόλιο:

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.