Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Έξω πάμε καλά», αλλά στην Ελλάδα μειώθηκε η κατανάλωση

Image
Τη φράση «έξω πάμε καλά» επιβεβαίωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας «Καρέλιας Α.Ε.», Ανδρ. Καρέλιας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς.... Κατά τα λεγόμενα του κ. Καρέλια, η εταιρεία μέσα στο 2011, και παρά τις δυσκολίες, αύξησε κατά 11% τον κύκλο εργασιών της, που έφθασε στα 153 εκατ. ευρώ χωρίς τους ειδικούς φόρους, ενώ οι πωλήσεις της παρουσίασαν αύξηση 21,5%.
Όμως, όπως σημείωσε, η καλή πορεία της εταιρείας προήλθε από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, υπήρξε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, που τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες της χρονιάς μπήκε σε διψήφια ποσοστά. Κάτι που οφείλεται, όπως εξήγησε, στη μεγάλη φοροεπιδρομή στα προϊόντα καπνού, στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, στον κατακλυσμό της αγοράς από λαθραία τσιγάρα και στην αύξηση της λιανικής τιμής στα «φθηνά» τσιγάρα, που σε συνδυασμό με την αποθάρρυνση του κόσμου προκάλεσε υστέρηση στα έσοδα και μείωση στην κατανάλωση, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον.

Αύξηση εξαγωγών
Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% σε όγκο. Πολύ καλά πήγαν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Ε.Ε. με αύξηση 32%. Αύξηση 10% σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή και 40% στην Άπω Ανατολή. Σχετική στασιμότητα παρατηρήθηκε στα Βαλκάνια, λόγω της αύξησης του φόρου στην Αλβανία, ενώ στη Βουλγαρία η εταιρεία είναι πρώτη στην αγορά, με μερίδιο 19,5%. Σημαντική αύξηση του 60% καταγράφηκε στην Αφρική, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Με ενθουσιασμό γέμισε η εταιρεία από το λανσάρισμα της οικογένειας Ome στην Ιαπωνία, ενώ πολύ καλή είναι η πορεία στα αφορολόγητα καταστήματα (duty free) της Τουρκίας και της Κίνας. Εξαιρετική είναι η πορεία της εταιρείας στην Αρμενία, με αύξηση 60%, ενώ στη Γαλλία το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τσιγάρο είναι το Ome, με αύξηση κατά 71% σε σχέση με πέρσι, ενώ και στην Ισπανία υπάρχει αύξηση του 38%.

Επενδύσεις 10,5 εκατ. ευρώ
Ο κ. Καρέλιας μίλησε και για τις προσπάθειες συγκράτησης του κόστους που καταβλήθηκαν το 2011, αλλά και στις δαπάνες για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, όπου το 2011 και το 2012 αναμένεται να δαπανηθούν συνολικά περί τα 10,5 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι το στριφτό τσιγάρο παρουσίασε αύξηση 42% στην Ελλάδα, φτάνοντας το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά στο 4%, ενώ στο εξωτερικό έχει σημειωθεί αύξηση 112% σε Βουλγαρία – Κροατία και στόχος για το 2012 είναι η επέκταση σε περισσότερες αγορές.
Αναφέρθηκε και στα νέα σήματα της εταιρείας, που θα είναι αρκετά, ενώ για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σχολίασε πως υπάρχουν τρόποι αρμονικής συνύπαρξης καπνιστών και μη καπνιστών. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας χαρακτήρισε υποκριτικά όσα γίνονται και πρόσθεσε ότι αν ο καπνός βλάπτει, θα πρέπει να απαγορευτεί η καλλιέργειά του.
Τέλος, όταν ρωτήθηκαν για την οικονομική συγκυρία της χώρας, ο κ. Στάθης Καρέλιας σχολίασε πως δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε προβληματισμένος και για τις διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Ανδρ. Καρέλιας σημείωσε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες αλλαγής, που θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες.
Όσον αφορά στα της ελληνικής αγοράς, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσει το μερίδιό της, που αυξήθηκε, επειδή η μείωσή της, ήταν μικρότερη από αυτή των ανταγωνιστών.

Η γιορτή των εργαζόμενων
Στη γιορτή για τους εργαζόμενους που ακολούθησε στο κυλικείο της καπνοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Νικ. Παραγγίνης χαρακτήρισε την εταιρεία ως «σύγχρονη κιβωτό, ένα καλομελετημένο και προετοιμασμένο από χρόνια σκαρί, που ταξιδεύει απρόσκοπτα, όταν γύρω μας όλα πλημμυρίζουν από το ξέσπασμα του οικονομικού τσουνάμι».
Ζήτησε από τους συναδέλφους του να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση της διοίκησης του Σωματείου για άσκηση κοινωνικής παρέμβασης, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Καλαμάτας.
Ακολούθως, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρ. Καρέλιας έκανε κοινωνούς της κατάστασης τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντάς τους ό,τι είχε νωρίτερα αναφέρει, κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία, αλλά και για μια τραγική χρονιά για τη χώρα.
Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό, είπε ότι παρακολουθούνται προσεκτικά οι εξελίξεις σε όλες τις αγορές και προέβλεψε ότι για την Ελλάδα η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.

Οι οικειοθελείς παροχές
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καρέλιας, το επίδομα γαλοπούλας είναι 160 ευρώ και το επίδομα παρουσίας 750 ευρώ. Ο κάθε εργαζόμενος με παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.100 ευρώ και εργαζόμενοι, με παιδιά που πέτυχαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 400 ευρώ, αλλά και έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή για κάθε επιτυχόντα.
Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ. Εργαζόμενοι με αποδοχές μεταξύ 1.200 και 1.699 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 1.150 ευρώ και όσοι έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 500 ευρώ.
Εργαζόμενοι με αποδοχές έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν 2.000 ευρώ. Αν έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 350 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι παροχές αυτές αγγίζουν συνολικά τα 1, 45 εκατ. ευρώ.
Κατόπιν κλήρωσης οι Αντ. Μπαϊρακτάρης, Παύλος Ξυπόλητος, Χρ. Χιουρέας, Κων. Περσόπουλος, Λεων. Μοσχολέας, Κων. Σιγαλός, Γρηγ. Κουλουμέντας, Χρ. Μιχαλόπουλος, Ευσταθία Βατζή, Αλεξάνδρα Καλαμουδάκου, Βασιλική Βαρελοπούλου, Νικ. Κορομηλάς, Νικ. Νταμάτης, Θεολόγος Θεολόγος, Ιωάν. Μπουσούνης, Ηλίας Κουρούπης, Παν. Κοντόλαιμος, Χρ. Μιχαλόπουλος, Ηλίας Τσιφτσής, Γ. Γιατράκος, Κων. Χριστόπουλος, Ηλίας Βρυώνης, Ευάγ. Γαϊτάνης, Κων. Κόλλιας, Ιωάν. Αργύρης, Θεοδ. Σπυρόπουλος, Αλεξία Ζαρακά, Βέσνα Αγγελίδη, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Νικ. Αγγελόπουλος, Σταυρούλα Πουλοπούλου, Μαρία Γεωργοπούλου, Νικ. Φρουντζής, Ιωάν. Σιούτης, Γ. Νικολόπουλος, Ευάγ. Καφούρος, Μάρκος Δεληγιάννης, Κίμων Χατζηδημητρίου, Σωκρ. Καϊμασίδης και Κων. Τσοτανίδης, θα λάβουν από 750 ευρώ. Μεγάλος τυχερός, κερδίζοντας 7.000 ευρώ, ήταν ο εργαζόμενος Αδαμ. Εξαρχέας.

Ευχές
Με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ευχές στους εργαζόμενους έδωσαν η πρόεδρος της εταιρείας Βίκυ Καρέλια, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρ. Καρέλιας, ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας, οι σύζυγοί τους Τζίνα και Σύλβια, καθώς και τα παιδιά τους.

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.