Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Πρωταθλητές Ευρώπης στις ώρες εργασίας οι Ελληνες


«Πρωταθλήτρια» μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα αναδεικνύεται η χώρα μας, καθώς κατά μέσο όρο οι Έλληνες απασχολούνται 46 ώρες, έναντι 33 των Ολλανδών, οι οποίοι βρίσκονται στο άλλο άκρο, δηλαδή με τις λιγότερες ώρες. Μάλιστα στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών και στην Ελλάδα οι ώρες εργασίας μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις...

 48 εβδομαδιαίως. Επιπλέον στη χώρα μας και στη Ρουμανία πάνω από 30% των γυναικών εργάζονται για περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει σε επίκαιρη μελέτη του ο κοινοτικός φορέας Eurofound, η υπερεργασία δημιουργεί προβλήματα στην αναζήτηση της ενδεδειγμένης ισορροπίας μεταξύ ωρών εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Η παραπάνω διαπίστωση για τις πολλές ώρες εργασίας στην Ελλάδα έρχεται μάλιστα σε «αντιπαράθεση» με το γενικό συμπέρασμα της έρευνας πως στην Ευρώπη η κυρίαρχη τάση είναι η συρρίκνωση του χρόνου απασχόλησης. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα των περισσότερων εργαζομένων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κάτω από καθεστώς μερικής απασχόλησης.

CLOSE WINDOW

Ελαστικές σχέσεις
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα διαφοροποιείται σημαντικά και στο ποσοστό των επιχειρήσεων (με πάνω από 10 άτομα για προσωπικό), οι οποίες αξιοποιούν κάποια ελαστική σχέση εργασίας. Έτσι μόλις το 35% των εγχώριων επιχειρήσεων (ίδιο ποσοστό με τη Βουλγαρία) χρησιμοποιούν ελαστικές σχέσεις, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία σχετική θέση στην Ε.Ε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ιδιαίτερα στα βόρεια κράτη της Ένωσης, όπου το ποσοστό των ελαστικών σχέσεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, υφίστανται, κατά τη μελέτη του Eurofound και διαφορετικοί τρόποι-μέθοδοι διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι «λογαριασμοί ωρών εργασίας» (working time accounts), όπου προστίθενται σωρευτικά εν είδει αποταμίευσης οι ώρες του κάθε απασχολούμενου και του δίνεται η δυνατότητα να λάβει κάποιες ημέρες ρεπό.

Τα ρεπό είναι και η κυρίαρχη μορφή αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία στις περισσότερες χώρες της Ένωσης, αλλά όχι σε όλες. Στην Ελλάδα και την Κύπρο το σχετικό ποσοστό αποζημίωσης της υπερωρίας (με ρεπό) είναι μόλις 7%, 4% στην Ιταλία και 3% στη Μάλτα, καθώς στα μεσογειακά κράτη κατά κανόνα προτιμάται η καταβολή χρημάτων για την υπερωριακή εργασία.

πηγή: Ημερησία του Σαββάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.