Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πλαστικό φτιαγμένο από... φυτά

πλαστικό,πράσινο,φυτάΜια εναλλακτική τεχνολογία παραγωγής που αποσυνδέει την παραγωγή του υλικού από το πετρέλαιο...
Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι το πλαστικό μπορεί να είναι «πράσινο» υλικό; Κι όμως. Ένα από τα πλέον επιβαρυντικά και επικίνδυνα υλικά για το περιβάλλον, το πλαστικό μπορεί να παράγεται από φυτά! Την νέα αυτή, πολλά υποσχόμενη τεχνολογία ανέπτυξαν Ολλανδοί επιστήμονες. Πρόκειται για μια μέθοδο μετατροπής φυτικών ουσιών σε πλαστικό χρησιμοποιώντας μια νανοτεχνολογία η οποία προσφέρει μια εναλλακτική στην παραγωγή πλαστικού από πετρέλαιο.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης κατάφερε να παράξει αιθυλένιο και προπυλένιο -συστατικές ουσίες των υλικών που συναντώνται από τα CD ως τις μοκέτες και τις τσάντες- αφού ανέπτυξε ένα νέο είδος καταλύτη σιδήρου φτιαγμένο από νανοσωματίδια, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους από νανοΐνες άνθρακα.
Τα λεγόμενα «βιοπλαστικά» που υπήρχαν μέχρι σήμερα και παράγονταν από καρπούς όπως το αραβοσίτι και το σακχαροκάλαμο έχουν περιορισμένες χρήσεις, καθώς δεν αποτελούν ακριβή υποκατάστατα των προϊόντων από πετρέλαιο. Αντίθετα, η νέα μέθοδος παράγει αντίστοιχα προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι βιοδιασπώμενα, παρ' ότι προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι ερευνητές αποσκοπούν στην εξεύρεση μη βρώσιμων πηγών βιομάζας για τη νέα τεχνολογία, όπως ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα ή χόρτα αντί για παραδοσιακούς καρπούς προκειμένου να αποφύγουν τον ανταγωνισμό μεταξύ βιοκαυσίμων και τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.