Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα θα έρθει από τα φύκια;

Επιστήμονες παρασκεύασαν μικρόβιο που μετατρέπει τα φύκια σε βιοκαύσιμαΕπιστήμονες παρασκεύασαν μικρόβιο που μετατρέπει τα φύκια σε βιοκαύσιμα
Ένα βήμα πιό κοντά στην λύση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος φαίνεται πως βρίσκονται οι επιστήμονες....
 
Ερευνητές της εταιρείας GM ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν ένα γενετικά σχεδιασμένο μικρόβιο, το οποίο θα μετατρέπει τα φύκια σε βιοκαύσιμο. Τα βιοκαύσιμα θεωρούνται ως υποκατάστατα του πετρελαίου, που έχουν όμως το πλεονέκτημα να περιέχουν πολύ λιγότερο άνθρακα. Μέχρι τώρα βιοκαύσιμα παράγονταν από καλλιέργειες καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου, αλλά η ζήτησή τους ανέβασε κατακόρυφα τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως και τα αποτελέσματά τους ήταν πενιχρά.
 
Εδώ και καιρό οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει πως τα φύκια θα μπορούσαν θεωρητικά να υπερκαλύψουν κατά πολύ την ζήτηση ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η αποκάλυψη για τη δημιουργία του μικροβίου -που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Science- θεωρείται άλμα στον τομέα της αναζήτησης εναλλακτικής ενέργειας. Ωστόσο η πρόκληση του να είναι η λύση των βιοκαυσίμων από φύκια οικονομικά συμφέρουσα, παραμένει.
 
«Κάποια είδη φυκιών αναπτύσσονται ταχύτατα -10 φορές πιό γρήγορα από τα απλά φυτά- και είναι γεμάτα σάκχαρα, αλλά παραμένει δύσκολη η παραγωγή αιθανόλης με τα συμβατικά μέσα», λέει ο Yannick Lerat, επιστημονικός διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Μελετών των φυκιών. «Έτσι η νέα ανακάλυψη είναι ένα κρίσιμο βήμα. Ωστόσο η διαδικασία χρήσης ενός γενετικά σχεδιασμένου μικροβίου δεν είναι πάντα εύκολη. Πρέπει επίσης να αποδειχθεί ότι λειτουργεί οικονομικά», προσθέτει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.