Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κατερίνη: Διαμαρτυρία για την κατάργηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας. [ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ]

http://x.pstatic.gr/media/n/i/4/4029/8421.jpg

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων της Κατερίνης και όλου του νομού μετά την πρόσφατη απόφαση για κατάργηση της συγκεκριμένης Εφορείας....


Το ραντεβού δόθηκε στην οδό Παρμενίωνος όπου στεγάζεται η υπηρεσία και το πλήθος των 200 και πλέον ατόμων με πανό διαμαρτυρίας και ρυθμικά συνθήματα κατευθύνθηκαν από τον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου στην πλατεία Ελευθερίας όπου με μεγάφωνα διατύπωσαν τις ενστάσεις τους.
Κατά κοινή ομολογία το νέο οργανόγραμμα του υπ. Πολιτισμού φέρνει τα πάνω-κάτω τόσο στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και του σύγχρονου πολιτισμού.

20 martiou poreia eforia arxaiotitwn 2 Κατερίνη. Διαμαρτυρία για την κατάργηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας. (ρεπορτάζ, βίντεο   φωτογραφίες)

Η πρώτη εικόνα είναι ότι το κράτος προσπαθεί να περιορισθεί, η δεύτερη ότι διαμορφώνεται μία νέα τεχνοκρατική αντίληψη, εμφανής είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία προσέγγισης και ανάπτυξης του πολιτισμού με διευθύνσεις που θα ασχολούνται με τον κεντρικό σχεδιασμό και τον έλεγχο, ενώ γίνεται και προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων που ανέκυψαν τελευταία, όπως της φύλαξης, μέσω της συγχώνευσης των υπηρεσιών. Σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο η μείωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων αγγίζει το 40% (από 60 γίνονται 40 οι Εφορείες).



Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι της Πιερίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων του νομού είναι η μόνη που καταργείται ουσιαστικά και οι υπηρεσίες της συγχωνεύονται σε μια κοινή Εφορεία με τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Υπερτονίστηκε δε το γεγονός ότι ειδικά με το νομό Κιλκίς δεν υπάρχουν καν κοινά γεωγραφικά σύνορα, ενώ δεν υπάρχει και ιστορική σύνδεση ανάμεσα στους νομούς.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται μεγάλο πλήγμα για το νομό που βρίθει ιστορικών σημείων και χώρων και έχει καταδικαστεί από τους βουλευτές, την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο του νομού με σχετικές ανακοινώσεις.

Έντονη δυσφορία και φόβοι εκφράστηκαν καθώς στη σκέψη της πλειοψηφίας βρίσκεται η τύχη του Ολύμπου μετά από αυτήν την αλλαγή στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα του Εθνικού Δρυμού παραμένει ανοικτό και πολλά συζητώνται για συμφέροντα που θέλουν κα εκμεταλλευτούν το μυθικό βουνό.

Το παρών στην σημερινή διαμαρτυρία έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Β. Πολύζος, οι πρώην δήμαρχοι Δίου και Ανατολικού Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος και Α. Χονδρόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Αν. Ολύμπου Κ. Γιάντσιος, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κατερίνης, Χ. Καραφουλίδης και Α. Μάντζιος. Ηχηρή ήταν η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου αλλά και η απουσία της Περιφέρειας.

πηγή: portalpierias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.