Ελλειμμα κατά 42,7 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2012 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, κλείνοντας μειωμένο κατά 27,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,4% τον Ιανουάριο του 2012 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η εξέλιξη αυτή...οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε των 27 κατά 15,9% (τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 69,2 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ήταν 82,3 εκατ. ευρώ). Οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της Ε.Ε. των 27 μειώθηκαν κατά 1,1% ή 0,7 εκατ. ευρώ.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, τον Ιανουάριο 2012, διαμορφώθηκε στις 352,3 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των «27» κατά 6,2%, καθώς οι αφίξεις από τις χώρες της Ε.Ε. των 27 αυξήθηκαν κατά 0,3%.
Χορήγηση βίζας
Το ενδεχόμενο χαλάρωσης του καθεστώτος χορήγησης βίζας στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για τουριστικούς λόγους, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από κοινή πρόταση της Ελληνίδας επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, και του επιτρόπου Τουρισμού, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η Μ. Δαμανάκη και ο Α. Ταγιάνι συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου Αλιευτικού και Επιμορφωτικού Τουρισμού στη Θάλασσα, πριν από το τέλος του 2012. Παράλληλα, οι δύο επίτροποι, με κοινή παρέμβασή τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, αλλά και προς την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, πρότειναν τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος που θα διαρκέσει τους τρεις προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες και προβλέπει τη χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας στην Ε.Ε., από χώρες που αυτή απαιτείται.
Επιπλέον, οι δύο επίτροποι προτείνουν, μετά την παρέλευση των καλοκαιρινών μηνών, να αξιολογηθούν τα οφέλη του προγράμματος και εφόσον κριθεί σκόπιμο να μονιμοποιηθεί το σύνολο -ή μέρος- των μέτρων που προβλέπει.
«Η υπόθεση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό και τον ιταλικό τουρισμό και όχι μόνο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης, όλοι στρέφουν το βλέμμα προς τους τουρίστες από ακμάζουσες τρίτες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.
Να αποσυρθεί
Την άμεση απόσυρση του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό ζητά ο ΣΕΤΕ, με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δύο χρόνια μετά παρουσιάζεται ένα σχέδιο πρόχειρο, όχι συγκεκριμένο, το οποίο πάσχει από τα συνήθη ελαττώματα των επιδερμικών χωροταξικών μελετών και τις χρόνιες αγκυλώσεις και νοοτροπίες κάποιων υπηρεσιών, που τόσο έχουν ταλανίσει τους όποιους επενδυτές, έχοντας μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας».
Ο ΣΕΤΕ προτείνει να εκπονηθεί επιτέλους, μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, ένα σύγχρονο, συγκεκριμένο, αναπτυξιακό και φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο, το οποίο θα βελτιώνει πραγματικά το παλαιό, χωρίς να επαναλαμβάνει ή επεκτείνει τις όποιες αδυναμίες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.