Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ρε τους Ολλανδούς που μας "κουνούσαν και το δάχτυλο"!!!

 Έπεσαν θύμα της πολιτικής που μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε
Η Ολλανδία είναι μια χώρα που έχει… κουνήσει πολλές φορές το δάχτυλο στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς είναι μία από τις πιο ισχυρές συμμάχους της Γερμανίας στην Ευρώπη και υποστηρίζει σθεναρά την οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.Ωστόσο...


 η αδιέξοδη αυτή πολιτική χτυπά και την πόρτα της πάλαι ποτέ κραταιής οικονομίας και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Η χώρα απειλείται με σοβαρή κυβερνητική κρίση, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2013, έτος κατά το οποίο η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 3%.
Και βέβαια αυτή η απόκλιση στο στόχο οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Ολλανδική κυβέρνηση και τα οποία την έχουν οδηγήσει σε ύφεση. Φέτος το ΑΕΠ συρρικνώνεται 0,75%.
Ήδη η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει υπάρξει θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει υιοθετήσει μέτρα λιτότητας 18 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-15.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να μπορέσει να διατηρήσει την περίφημη κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και να μην μπει στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 5-10 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στην υγεία και στις φοροαπαλλαγές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Βίλντερς, ο οποίος δεν είναι υπέρ των μειώσεων στις δαπάνες ή στις αυξήσεις των φόρων, θεωρεί ότι η πιθανότητα να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι γύρω στο 50%, ενώ Ολλανδός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ απρόβλεπτη».
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η ολλανδική κεντρική τράπεζα, με φόντο την άνοδο των spreads, προειδοποιώντας πως αν η Ολλανδία δεν επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι χρηματοπιστωτικές αγορές να το επιβάλλουν, ζητώντας υψηλότερο επιτόκιο, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει εύστοχα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, το σοκ για την δεξιά κυβέρνηση είναι ισχυρό, καθώς μαζί με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας, υπήρξε η πιο αδιάλλακτη απέναντι στην Ελλάδα και σε όσες χώρες δεν ήταν συνεπείς με τα δημοσιονομικά τους.
«Αυτή τη φορά θα πρέπει να εφαρμόσει η ίδια να εφαρμόσει τις συμβουλές της και μπορεί, αν το κάνει, να παρασυρθεί και η ίδια από την κρίση χρέους», προσθέτει με νόημα η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.