Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος κλείνει τις συναιτεριστικές τράπεζες σε Αχαΐα, Λαμία, Λέσβο και Λήμνο .

 Ποιοί θα επωφεληθούν;Ολοι δουλεύουν για τους μεγαλοτραπεζίτες;
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το «λουκέτο» που έβαλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας σε 3 συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες δεν κάλυπταν τους απαραίτητους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ ανέστειλε τις άδειες των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Αχαΐας και Λέσβου-Λήμνου και τις έθεσε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφού ...

«παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητα τους».
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;Πολλοί όμως υποστηρίζουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αναγκάσει τους καταθέτες των μικρών αυτών τραπεζών -οι οποίες δεν είχαν εκτεθεί στα Ελληνικά ομόλογα και άρα δεν υπέστησαν "κούρεμα"-Να πάρουν τα χρήματά τους και να τα πάνε στις μεγάλες τράπεζες .Έτσι θα ενισχυθεί το τραπεζικό "σύστημα" το οποίο είχε εκτεθεί στο PSI.Παράλληλα όμως "πεθαίνουν" οι μικρές τράπεζες , τις οποίες εμπιστεύονταν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες , οι οποίες και τις δημιούργησαν.

Οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες τράπεζες κάνουν λόγο για σοκ και ήδη έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις θέλοντας να ακυρώσουν την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας,

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, χαρακτηρίζοντας άδικη και βεβιασμένη την απόφαση της ΤτΕ, η έκπληξη ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη χθες όταν και ήρθαν χωρίς προειδοποίηση αντιμέτωποι με λουκέτο μπροστά από την τράπεζα.

Ήδη, στην Πάτρα περίπου 100 εργαζόμενοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν συγκεντρωθεί από τις 7 το πρωί έξω από το κεντρικό κτίριο στην λεωφόρο Γλαύκου και φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την είσοδο του εκκαθαριστή σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας είχε 5 υποκαταστήματα, η Αχαϊκή 13 και η Λήμνου-Λέσβου 3, ενώ συνολικά απασχολούσαν 180 άτομα προσωπικό.

Τι γίνεται με τα δάνεια και τις καταθέσεις;

Ανάστατη είναι την ίδια ώρα και η τοπική κοινωνία καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις καταθέσεις τους σε αυτές τις τράπεζες.

Αναφορικά, πάντως, με τις καταθέσεις αυτές είναι εγγυημένες από το ελληνικό Δημόσιο και δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους οι πολίτες που τα έχουν στις συγκεκριμένες τράπεζες.

Σχετικά, εξάλλου με τα δάνεια αυτά θα πληρωθούν αλλά στην ανάδοχο τράπεζα που θα αναλάβει και τη μεταφορά των καταθέσεων σε αυτή. Όσα, πάντως, εξυπηρετούνται κανονικά παραμένουν σε ισχύ ενώ για όσα είναι «στο κόκκινο» και δεν εξυπηρετούνται, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής πληρωμής.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 13 συνεταιριστικές που λειτουργούν;

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες της Αχαΐας, της Λαμία, της Λέσβου και της Λήμνου έχει επεκταθεί και σε άλλες τοπικές κοινωνίες στην ελληνική επικράτεια καθώς διάχυτος είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο ανάλογης εξέλιξης.

Σύμφωνα, πάντως με στελέχη της ΤτΕ οι υπόλοιπες 13 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν ανά την ελληνική επικράτεια δεν έχουν πρόβλημα με τα υφιστάμενα δεδομένα καθώς οι περισσότερες έχουν δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.Αυτό όμως ελέγχεται εάν ο στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι τελικά το "ξεφλούδισμα" των μικρών προκειμένου να ενισχυθούν οι μεγαλοτραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.