Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Νέες μειώσεις στους μισθούς με επιχείρημα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας


Να εξοικονομηθούν 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ) ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 -2014 και ταυτόχρονα προετοιμάζει για νέες μειώσεις στους μισθούς με επιχείρημα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας....


Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην έκθεση του για τη χώρα μας η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα ωστόσο παραμένει κενό της τάξης 15-20% το οποίο θα πρέπει να κλείσει.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ξεκαθαρίζεται ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Το ΔΝΤ, αναγνωρίζει ότι οι νέοι φόροι θα έθεταν νέα εμπόδια στην ανάκαμψη και για αυτόν τον λόγο, αναδεικνύονται άλλες προτεραιότητες, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και οι περικοπές στο δημόσιο.

Ψαλίδι στις κοινωνικές παροχές

Η έκθεση προετοιμάζει ακόμα και για την πλήρη επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων παρατηρώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σύνθετες και άνισες κοινωνικές παροχές.

Ήπια κυκλική ανάκαμψη 2014-2017

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2012 θα συνεχιστεί η βαθιά ύφεση, ακολούθως το 2013 θα υπάρξει σταθεροποίηση ενώ από το 2014 έως το 2017 προβλέπεται μία ήπια κυκλική ανάκαμψη.

Εκτιμάται ακόμα ότι η μείωση του εργατικού κόστους και η υψηλή ανεργία θα πιέσουν προς τα κάτω μισθούς αλλά και τις τιμές στα ράφια.

Το ΔΝΤ, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, το 2014, το οποίο όμως μέχρι το 2020 θα υποχωρήσει στο 4%.

Το ταμείο βλέπει στην έκθεσή του σταδιακή επάνοδο στις αγορές με λογικά επιτόκια και εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, ανάλογα της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Επιπλέον, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων σε περίπτωση που το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση και παρά τις επισημάνεις για την αφοσίωση που δείχνει η χώρα μας, περιλαμβάνονται και τα ισχυρά καμπανάκια για την αυστηρή τήρηση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα θα αντιμετωπίσει άτακτη έξοδο από την €ζώνη και θα μείνει άνευ χρηματοοικονομικής στήριξης από Ευρώπη, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.