Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ελληνες φτιάχνουν origami για Γκίνες


Ελληνες φτιάχνουν origami για Γκίνες

Με λίγες κινήσεις των χεριών το χαρτί μπορεί να μετατραπεί σε ένα έργο τέχνης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις τα μυστικά της ιαπωνικής τέχνης origami και να διαθέτεις φαντασία....


Διακοσμητικά, μορφές ζώων και ό,τι άλλο φανταστεί το μυαλό μπορεί να πάρει μορφή διπλώνοντας μερικά μικρά τετράγωνα χαρτάκια και στη συνέχεια κολλώντας τα μεταξύ τους. Το origami είναι μια ιαπωνική τέχνη που ξεκίνησε πριν από 2.000 χρόνια και στις μέρες μας διαδίδεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Ετσι, έφτασε και στη χώρα μας όπου μια ομάδα ατόμων γνωρίζει τα μυστικά της τέχνης και σε λίγες ημέρες θα προχωρήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου με στόχο να μπει στο Βιβλίο Γκίνες. Οι καλλιτέχνες σκοπεύουν να φτιάξουν ένα origami το οποίο θα καλύψει 400 τ.μ. της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Η μοναδική στην Ελλάδα εκπαιδεύτρια origami Μυρτώ Δημητρίου ξεδιπλώνει στην «Espresso» τις γνώσεις της σχετικά με τη χαρτοδιπλωματική.

«Γοητεύτηκα από τη φιλοσοφία και την κουλτούρα που περικλείει αυτή η τόσο σημαντική εικαστική τέχνη. Ενας Ιάπωνας καθηγητής μου στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδαζα Θέατρο και ΜΜΕ, ήταν ο άνθρωπος που μου μίλησε πρώτη φορά για το origami. Το να μπορείς να μεταμορφώνεις ένα κομμάτι χαρτί σε ό,τι μπορείς να φανταστείς είναι μια μοναδική αίσθηση» μας λέει η Μυρτώ Δημητρίου και προσθέτει ότι το μεγαλύτερο origami που έχει μέχρι στιγμής κατασκευάσει είναι ένας δράκος που αποτελείται από 10.000 κομμάτια χαρτί.

«Για να τον ολοκληρώσω μου πήρε μερικούς μήνες, αλλά η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, ισάξια με το πρώτο μου έργο, τον γερανό που είναι το σύμβολο της υγείας και της ευτυχίας» μας λέει η νεαρή καλλιτέχνιδα. Οπως υποστηρίζει η Μυρτώ Δημητρίου το origami έχει πολλά μυστικά, τα οποία ανακαλύπτει κανείς σιιγά-σιγά.

«Είναι απερίγραπτη η ικανοποίηση που νοιώθεις δημιουργώντας με τα χέρια. Νέοι δρόμοι σου ανοίγονται, η φαντασία σου ενεργοποιείται. Το βασικό είναι η επικοινωνία που έχεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, η γαλήνη που νιώθεις, η ξεκούραση του μυαλού, η χαλάρωση. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι μπορείς όλα αυτά να τα μεταβιβάσεις και σε άλλους ανθρώπους. Βλέποντας μάλιστα και τη δεκτικότητα με την οποία τα αποδέχονται, η χαρά σου είναι ακόμη μεγαλύτερη» μας λέει η Μυρτώ Δημητρίου.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Το origami, αν και θεωρείται ιαπωνική τέχνη, οι ρίζες του βρίσκονται στην Κίνα. Η ονομασία του πηγάζει από την κινεζική λέξη «oru» που μεταφράζεται διπλώνω και «kami» που σημαίνει χαρτί. Τη γνώση στη χαρτοδιπλωτική μετέφεραν στην Ιαπωνία τον 6ο αιώνα βουδιστές μοναχοί.

Το origami έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Sadako Sasaki, ένα κορίτσι 11 χρόνων, προσβλήθηκε από λευχαιμία, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της Χιροσίμα. Στο νοσοκομείο την επισκέφτηκε η καλύτερη φίλη της και της έκανε δώρο έναν origami γερανό. Ηθελε να της θυμίσει τον παλιό γιαπωνέζικο μύθο, ο οποίος αναφέρει ότι αν κάποιος διπλώσει χίλιους γερανούς από χαρτί μπορεί να ζητήσει την εκπλήρωση μιας ευχής.

Η μικρή ξεκίνησε να διπλώνει. Ακόμα και οι γιατροί της έφερναν χαρτιά. Το άτυχο κορίτσι όμως πέθανε έχοντας προφτάσει να διπλώσει μόνο 644 γερανούς. Οι φίλοι της ανέλαβαν να φτιάξουν τους υπόλοιπους και να τους τοποθετήσουν στον τάφο της ελπίζοντας να εκπληρωθεί η ευχή όλων των παιδιών του κόσμου για ειρήνη.

«Με ειδικό αλλά και απλό χαρτί»

«Ανάλογα με το είδος της κατασκευής μπορούμε να διαλέξουμε μαλακά ή σκληρά χαρτιά ακόμα και χαρτόνι. Συνήθως χρησιμοποι [Origami που παραπέμπουν σε μορφές πτηνών, αλλά με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.] ούμε ειδικό χαρτί για origami, άλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα απλό χαρτί, χαρτί περιτυλίγματος ή ακόμα και εφημερίδας» λέει η Μυρτώ Δημητρίου και συνεχίζει:

«Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Ο οποιοδήποτε μπορεί να πάρει ένα μικρό τετράγωνο κομμάτι χαρτί και να αρχίσει να διπλώνει. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όσοι το επιχειρήσουν είναι τα τσακίσματα να γίνονται με μεγάλη ακρίβεια. Οσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια τόσο ομορφότερο είναι το αποτέλεσμα. Προσοχή λοιπόν, όταν διπλώνουμε ένα χαρτί πρέπει να πιέζουμε καλά τον αντίχειρα μας πάνω στη τσάκιση» δηλώνει η μοναδική στη Ελλάδα εκπαιδευτής origami.

Οι αρχάριοι εάν ακολουθήσουν βήμα-βήμα τις οδηγίες και τις συμβουλές των πιο έμπειρων θα μπορέσουν σύντομα να δημιουργούν διακοσμητικά, μορφές ζωών και ό,τι μπορούν να φανταστούν διασκεδάζοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.